Взаимни обвинения в НС заради увеличението на пенсиите от 1 юли

0

Пенсиите могат да бъдат увеличени от 1 юли само с 6.1 на сто заради забавеното окончателно гласуване на бюджетните актуализации от парламента. Управляващи и опозиция взаимно се обвиниха за осуетеното пълно увеличение и увериха, че дори и със закъснение пенсионерите ще получат предвиденото в актуализацията повишение. 

Очаква се актуализираните бюджети на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса да минат на второ четене на извънредно заседание във вторник, а най-късно в сряда – и окончателните изменения в държавния бюджет. 

„Има забавяне, но то ще бъде в рамките на месец юни“ – увери председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН и уточни, че дори и на части, предвиденото увеличение, което трябва да одобри парламентът, ще се получи. 

Председателят на Социалната комисия Искрен Арабаджиев от ПП обясни причините: 

„Предвид, че процедурата в зала се забави, тъй като не се скъсиха сроковете за подаване на предложение между първо и второ четене, но и няма техническа възможност в момента да изчислят, каквото и решение да вземем. Така че ще остане предвиденото от февруари месец в бюджета 6.1% увеличение.“

Румен Гечев от БСП директно посочи за виновници ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“, които са саботирали работата на Народното събрание: 

„Провалиха пенсиите на над 2 милиона българи от 1 юли тази година. На днешната дата трябваше да се приеме – двата „малки“ бюджета, големият бюджет – държавния, където са включени трансферите към ДОО, за да могат хората – над 2 милиона пенсионери – да си получат добавките, които бяха залегнали в нашето коалиционно споразумение. Постигнато споразумение да го торпилираш, когато знаеш, че става дума за милиони хора и да си разиграваш коня така и да преследваш някакви смешни политически цели – това не е приемливо и те ще бъдат наказани“.

Деница Сачева от ГЕРБ потвърди, че увеличението от първи юли ще е само с 6,1%, но вината за това, по думите й, е на управляващите, които не са включители в седмичната програма актуализациите на бюджета:

„Да, пенсионерите ще получат 6.1% от 1 юли с пенсиите си на 7 юли или на друга дата през месец юли, или на 1 август те ще получат съответните увеличения. Няма да има ощетени пенсионери. Но това, което се случва в момента, е въпрос на лоша организация от страна на управляващите. Пак ви казвам, в дневния ред на тази седмица, в нито един момент, не е стоял Закона за държавното обществено осигуряване.“

Хасан Адемов от ДПС също отрече опозицията да има вина за забавянето за обсъждане на бюджетите и успокои пенсионерите, че ще си получат цялото увеличение най-късно от първи август:

„Никой няма да загуби по никакъв начин увеличението. Излишното драматизиране на тази ситуация се дължи на това, че БСП са изнервени, не знам по каква причина. Няма никакво забавяне по субективни причини. В сряда изтече срокът за предложения между първо и второ четене на „малките“ бюджети, в четвъртък – на големия бюджет. Днеска сме петък и в днешния ден е насрочено заседанието. Ако някой ми каже, че има забавяне по вина на народните представители, нека да го докаже“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече