България е най-евтина в ЕС за цигари, алкохол и дрехи

0

България е страната в Европейския съюз с най-евтини алкохол и цигари, дрехи и обувки, жилищни разходи, мебели, транспортни услуги, ресторанти и хотели. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2021 г.

В други категории обаче цените у нас гонят средноевропейските. Храните в България например са само с 22,6% по-ниски от средните в ЕС, а за коли, мотоциклети и велосипеди плащаме само с 14,1% по-малко от средния европеец. Разходите за комуникации, включително телефон и интернет, също догонват средноевропейските, като миналата година са били само с 23,6% по-ниски. Дрехите и обувките в България, макар и най-евтини в ЕС, също са само с 23,6% под средното ниво в съюза, съобщава Инвестор.

Алкохол и цигари

У нас цените на алкохола и цигарите са 35,6% по-евтини от средното равнище в ЕС, което ги прави най-достъпни в съюза. В топ три попадат още Полша и Унгария. На обратния полюс е Норвегия, където цигарите и алкохолът са с цели 132,5% по-скъпи от средноевропейското равнище. Тя е следвана от Исландия със 113,5%. И двете страни не са членки на ЕС, но попадат в статистиката на Евростат. Ирландия е страната в съюза с най-скъпи цигари и алкохол, като цените там са със 104,6% над средното ниво в Европа.

Дрехи и обувки

Дрехите и обувките в България също се оказват най-евтини в ЕС за миналата година, но цените у нас са само с 23,6% под средното ниво в съюза. След страната ни са Румъния и Унгария, където дрехите и обувките са по-евтини от средноевропейското ниво съответно с 16% и 12,1%. Дрехите и обувките са най-скъпи в Исландия с 35,2% над средното ниво в ЕС, следвана от Дания с 33,5% и Швейцария с 29,2%.

Жилищни разходи

Миналата година жилищните разходи на българите са били с 64,4% по-ниски спрямо средното ниво в ЕС, което превръща България в страната с най-ниски жилищни разходи в съюза. На второ и трето място са съответно Полша и Хърватия. В същото време жилищните разходи на хората с Швейцария са били 99,6% над средното европейско ниво през 2021 г., което поставя страната на първо място в индекса. В Ирландия собствениците на жилища са имали с 88,5% по-високи разходи за тях от средното ниво в ЕС, а в Дания те са били с 67,5% повече.

Мебели и килими

Мебелите и килимите у нас са стрували с 43,3% по-малко от средното ниво в ЕС през миналата година, което ги прави най-евтините в съюза. След България се нареждат Румъния, където цените са с 26% под средното европейско ниво, и Полша с 21,6%. В тази категория лидер по най-високи цени през миналата година е Люксембург, следвана от Исландия и Малта.

Транспортни услуги

Транспортните услуги, където влизат пътуванията с влак, по море, въздух и шосе, в България са с 48,3% по-евтини от средното равнище в ЕС, показват още данните на Евростат. И в тази категория страната ни е с най-достъпни цени в съюза. Следват Румъния и Полша. В същото време в Исландия транспортните услуги са с 85,5% над средното европейско равнище, което я прави най-скъпата страна в тази категория, включена в статистиката на Евростат. Следват две скандинавски страни – Швеция и Норвегия, където транспортните услуги са по-скъпи от средното равнище в ЕС съответно със 79,1% и 61,5%.

Ресторанти и хотели

Посещенията на ресторанти и хотели у нас миналата година са излизали с 53,4% по-евтино от средното европейско равнище. След страната ни по достъпност се нареждат Румъния и Унгария. Сметките в хотели и ресторанти излизат най-солено в Швейцария – 68,7% над средното ниво в ЕС. В топ три попадат още Норвегия (67,2%) и Исландия (62,9%).

Храни

Румъния е страната с най-евтини храни в ЕС през 2021 г. с 31,8% под средното ниво в ЕС. Следват Полша и България съответно с 29,3% и 22,6% под средното ниво в съюза. На обратния полюс е Швейцария, където храните са с 68,7% по-скъпи от средноевропейското ниво. Следват Норвегия и Исландия.

Коли, мотоциклети и велосипеди

Колите, мотоциклетите и велосипедите (в категорията не се включват разходите за поддръжката им, за резервни части и гориво) са най-достъпни в Полша с 19,5% под средното ниво в ЕС. Следват Словакия с 18% и Румъния с 15,6%, докато у нас разходите за коли, мотоциклети и велосипеди са с 14,1% под средното ниво за ЕС. Дания е най-скъпата страна в ЕС за притежаване на кола, мотоциклет или велосипед с 38,4% над средното ниво в съюза, следвана от Норвегия и Нидерландия.

Комуникации

Румъния е най-достъпната страна в ЕС в категорията комуникации, където влизат пощенски услуги, телефони и телефакс оборудване, интернет връзка. В северната ни съседка разходите в тази категория са с 61,4% под средното ниво в ЕС. Следват Полша и България, съответно с 48,2% и 23,6% по-ниски разходи от средните за съюза. Норвежците плащат най-много за комуникации – с 88,7% над средното ниво в ЕС, следвани от белгийците и гърците.

Отдих и култура

В тази категория, в която влизат аудио-визуална и фотографска апаратура, техника за обработване на информация, посещения на културни събития, градина и домашни любимци, цени на вестници, книги и ваканционни пакети, най-достъпната страна в ЕС отново е Румъния. Там разходите излизат с 37,2% под средното ниво в ЕС. Следват Унгария и Полша, а в България разходите за отдих и култура са с 34% под средното ниво в съюза. Най-скъпо отдихът и културните мероприятия излизат в Норвегия – 55,2% над средноевропейското равнище, следвана от Швейцария и Исландия. От страните членки на ЕС на първо място е Дания с 39,6% над средното ниво в съюза.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече