Световното плуване забрани участие на транссексуални при жените

0

Транссексуални плувци нямат право да се състезават при жените освен ако не са завършили прехода към женски пол до навършване на 12-годишна възраст. Това реши извънредният конгрес на международната федерация по плувни спортове (FINA) в Будапеща със 196 гласа „за“ от 274 участвали във вота.

Промяната забранява ефективно на всеки тренсджендър плувец да участва в женски състезания, ако вече е преминал през която и да е част от мъжкия пубертет.Същевременно президентът на FINA Хусейн Ал-Мусалам обяви, че ще бъде сформирана работна група за създаване на „отворена категория“ в някои състезания.

На извънредния конгрес бе подчертана важността от гарантиране на честна конкуренция в състезанията. Плюс други два ключови елемента – ангажиментът на FINA да гарантира равни възможности на спортистите, както и развитието и популяризирането на плуването.

Кувейтецът Ал-Мусалам, избран за президент миналата година, подчерта, че „трябва да защитим правата на нашите спортисти да се състезават, но трябва и да защитим честността на състезанието, особено при жените“. И добави, че създаването на „отворена категория“ ще помогне за насърчаването на приобщаването на транссексуалните плувци.

„Тя ще даде възможност на всеки да се състезава на елитно ниво. Това не е правено никога преди, така че ние ще трябва да сме водещи в световен мащаб. Желанието ни е всички спортисти да се включат с идеи по време на този процес“, каза още той.

През ноември 2021 г. FINA създаде работна група, за да проучи дали е допустимо транссексуалните плувци да участват при жените. В нея имаше учени, юристи и представители на спортистите, които изложиха своите възгледи на извънредния конгрес в Будапеща.

След вота имаше контрастни емоции. Олимпийската вицешампионка от Москва `80 Шарън Дейвис (59 г.), дългогодишен противник на допускането на трансджендъри в женското плуване, похвали промяната.

„Не мога да опиша колко съм горда с нашия спорт, с FINA и с президента на FINA за това, че взимат под внимание науката, допитват се до спортисти и треньори и се застъпват за честния спорт при жените – написа британката в „Туитър“. – Плуването винаги ще приветства всеки, без значение как се идентифицира, но справедливостта е крайъгълният камък на спорта.“

Разбираемо ЛГБТК+ групите са против: „Новите критерии на FINA за допускане на транссексуални спортисти и спортисти с интерсексуални вариации са дискриминационни, вредни, ненаучни и не са в съответствие с принципите на МОК. Ако наистина искаме да защитим женския спорт, трябва да включим всички жени.“

Дебатът за транссексуалното и небинарното участие в плуването се разпали през последните месеци заради случаи в САЩ и Австралия – две от водещите световни сили в този спорт.

Транссексуалната Лия Томас спечели титлата на NCAA в САЩ на 500 ярда свободен стил при жените. Студентката в Университета на Пенсилвания дори заговори за участие на олимпийските игри в Париж `24. По новите правила това вече не е възможно.

През април пък Австралийският олимпийски комитет и националната плувна федерация стигнаха до заплаха със съд на група активисти, които използваха снимки на трима олимпийски шампиони за кампания срещу транссексуални спортисти в женския спорт.

Малко преди FINA действия предприе и международният колоездачен съюз (UCI), който миналата седмица актуализира своите правила за участие на транссексуални, като увеличи преходния период към нисък тестостерон на две години и намали максимално разрешеното ниво на тестостерон организма.

Наскоро президентът на МОК Томас Бах каза, че няма „универсално решение“ за транссексуалното участие в спорта. През ноември 2021 г. МОК одобри нова рамка за транссексуалните и сексуално различните спортисти, която препоръчва повече „гъвкавост“ на международните федерации.

В Токио 2020 миналото лято новозеландската щангистка Лоръл Хъбард стана първата транссексуална жена, която се състезава на олимпийски игри.

КОНТРАСТ ВЪВ ФУТБОЛА

Световната футболна централа ФИФА разработва нови правила за допускане на транссексуални жени в турнирите под своя егида.

„Ако към ФИФА има молба за проверка на допустимост на футболистка до встъпване в сила на новите правила, всеки такъв случай ще бъде разгледан индивидуално с отчитане на твърдия ангажимент на ФИФА да спазва правата на човека“, заяви говорител на организацията.

Проектът предвижда за транссексуалните жени да бъде намален прагът за количеството тестостерон в организма, който в момента е установен на 5 наномола/литър (nmol/l). Именно този висок праг донесе критики към ФИФА от страна на организации за защита на човешките права и ЛГБТК+ групи.

Според подготвяния нов правилник прагът ще бъде свален, но във футболните турнири все пак няма да се допускат транссексуални жени, които имат конкурентно преимущество в резултат на мъжко полово съзряване. Засега не е известно какви точно критерии ще бъдат използвани, за да се определи това.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече