Арестуваха българи в Гърция, пробвали да продадат бебето си

0

Българска двойка е обвинена в опит да продаде новороденото си бебе за осиновяване в Гърция, съобщи агенция АНА-МПА.

Миналата неделя, 12 юни, 38-годишната българска гражданка родила момченце в Солун. Полицията смята, че тя е дошла в Гърция именно с тази цел, придружена от 37-годишния си съпруг.

Действията им предизвикали подозренията на болничния персонал, който уведомил полицията, в резултат на което започнало разследване от Отдела за борба с търговията с хора.

Според преписката новороденото трябвало да бъде предадено на бездетна двойка, която по-рано се обърнала към адвокат, който да посредничи да осиновят дете без необходимите процедури.

Според разследващите гръцката двойка се съгласила да плати за осиновяването сума между 17 и 19 хиляди евро. При разследването било установено, че кандидат-осиновителите платили 1435 евро за разходите по раждането, както и за разходи на посредниците.

Обвиняемите – българските биологични родители, гръцката двойка и адвокатът, са отрекли обвиненията пред следствието.

Българските граждани заявили, че са дошли в Гърция да работят и че не са имали никакво намерение да дават детето си за осиновяване, нито е била извършена каквато и да било сделка. Адвокатът е казал, че се е опитвал да помогне на биологичните родители при раждането в Гърция и че присъствал на процедурата по превод на официалните документи. Що се отнася до кандидат-осиновителите, твърди се, че в показанията си те заявили, че смятали, че става дума за законно осиновяване, а не за „покупка“, както и че платили известна сума за разходи по раждането и други процедурни въпроси.

В преписката е включен и 58-годишен български гражданин, който се издирва и е известен на гръцките власти за участие в други подобни случаи, пише БТА.

След като дали показания, обвиняемите били освободени, като само на адвоката е определена гаранция от 20 хиляди евро, защото обвинението срещу него е за по-сериозно престъпление.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече