Политолог: Следващото управление ще е от коалирани по неволя партии

0

Емоциите у народните представители вчера надделяха над прагматизма или може би видяхме знак за тенденцията, която те си представят, че трябва да остане в отношенията им. Капка по капка да намират депутати управляващата (вече тройна) коалиция едва ли ще успее да осигури парламентарно мнозинство за подкрепа до сряда. Явно отиваме към реализиран вот на недоверие и следва да видим какво ще е раздаването на мандати.

Това коментира пред Радио София политологът и преподавател д-р Любомир Стефанов:

„Това, което се случи с „Има такъв народ“ (ИТН), не ме изненада. Не стоеше въпрос дали, а кога… Давах времева линия от 9 месеца за този кабинет, но членовете му ме изпревариха още на седмия. С ИТН явно не говорят така, както те очакват и ето – избраха си Македония да е това, което ще ги раздели с коалицията. Да припомня, че тя не е резултат от 4-странно споразумение, а има двустранни с „Продължаваме промяната“.“

Той припомни, че Слави Трифонов със съмишлениците си направи партията си зорлем, не по желание – за да представят хората, които ги подкрепиха на референдума. Явно не търсят дълъг хоризонт, а представителство на „малкия човек“. И да не влезе ИТН в следващия парламент, няма да е катастрофа за тях, те винаги са намирали начин да изразят позициите си.

Никой няма желание да управлява в тези условия. Трябва да се намери коалиция с посока, с ясно формулирана управленска програма – нещо, което на настоящата липсва. Промяната има нужда от напълване със съдържание, защото на този етап тя остава декларативна. Много от нещата, които правят премиерът Петков и Асен Василев горят мостове. Гласоподавателите ги пращат в парламента за да управляват, а не да се държат като партизанска дружинка.

„Които и партии да влязат в следващото Народно събрание, надявам се да се поучат от предходните коалиционни управления, най-вече от късите парламенти през миналата година и фиаското на настоящата коалиция. Хората искат да видят, че политиците мислят не само за светлото бъдеще, но живеят тук и сега, с всички нас“, допълни Любомир Стефанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече