Недостиг на спасители по морето и това лято

0

Концесионерите на плажове отчитат за поредна година все по-голям недостиг на кадри във водното спасяване. Една от основните причини е остарялата нормативна база, с текстове в нея от 60-те години на миналия век. Признаването на стажове на младите спасители също е друг проблем. Това каза Николай Димитров, от сдружението на концесионерите. Той е подновил и правоспособността си за морски спасител на плажа в Крайморие от тази година, също поради недостатъчното кадри.

При проведен входящ изпит преди дни за спасители от 22-ма желаещи са се явили едва 7, от тях само трима са за море, а четирима за басейн, каза Николай Димитров, концесионер на плажа в Крайморие:

„Все по-зле става положението със спасителите, които желаят да работят на море. Във всеки един бранш се отчита недостиг на подготвени кадри, ние също не правим изключение. Затова направихме предложения от Асоциацията на стопаните на морски плажове, чийто зам.-председател съм аз. Част от предложенията са и мои. Налага се промяна в Наредбата, която е от 60-те години. Текстовете не са актуализирани повече от 60 години, в момента реалността е съвсем различна. Ние предлагаме университетите, в които има достатъчно плувни спортове – водна топка, плуване, студентите да се обучават едновременно с учебната им програма и за спасители на море. Ако такъв спасител иска да кара стаж като спасител на плаж, то той трябва да му се признава този стаж. Това им създава невъзможност, въпреки че са обучени, да започнат да практикуват тук. Затова искаме от Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването това да се промени, защото при тези студенти, които се обучават за медицина им е зачита стажа, а на плувците не.  Искаме да се изравнят критериите, дори сме им предложили конкретните текстове, които да бъдат променени, за да може да минат на комисии и да бъдат гласувани в Народното събрание. 

По отношение на заплащането веднага давам пример. На Канарските острови, Тенерифе, заплатата е 900 евро и осигуровки, това са 1800 лева.  Ние в момента ги даваме същите пари тук. Само че спасителите там са много по-зле екипирани и организирани, отколкото тук, по нашите плажове.
Ситуациите са различни. Спасителите също са потенциална жертва на инциденти в морето, защото също има случаи, в които давещи се докато се опитват да се спасят да повлекат към дъното и спасителите“, каза  още Николай Димитров.


Изключително голяма е отговорността на спасителите по морето, защото отговарят за голяма зона, а не като на басейните, което прави работата не толкова атрактивна през летния сезон, каза спасителят Димитър Калинов:

„Отговорностите са големи. Спасителните постове са на много по-голямо разстояние заради пандемията. Това увеличава още повече отговорността ни.“

От 1 юли спасителите от 4 стават 11-ет на плажа в Крайморие, като от тази година и самият концесионер ще съвместява тази дейност. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече