ЕС си осигури природен газ от Израел и Египет

0

Европейският съюз, Израел и Египет подписаха меморандум за разбирателство за износ на газ от еврейската държава през арабската република за Европа, съобщи „Ал Джазира“.

Според документа споразумението е за три години с автоматично удължаване за още две години.

Договорът става факт в последния ден от тридневното посещение на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Израел.

Вестник „Маарив“ отбеляза, че Израел „може да се превърне в нов източник на газ“ за ЕС, тъй като „ЕС се стреми да намали зависимостта си от доставките на газ от Русия“. Във вторник ръководителят на ЕК, говорейки в университета „Бен Гурион“ в Негев, Южен Израел, където беше удостоена с почетна докторска степен, заяви, че ЕС е готов да засили енергийното сътрудничество с Израел на фона на проблемите, които изпитва в момента с Русия. Тя заяви, че позицията на Москва по газовите въпроси засилва желанието на ЕС да търси алтернативни източници на енергийни ресурси.

Фон дер Лайен се срещна с израелския министър-председател Нафтали Бенет в Йерусалим на 14 юни вечерта. От канцеларията на израелския премиер съобщиха, че министър-председателят е „удовлетворил молбата на председателя на Европейската комисия за сътрудничество в областта на износа на природен газ през Египет за Европа“. От службата добавиха, че „лидерите са обсъдили укрепването на отношенията между Израел и ЕС и са потвърдили необходимостта от засилване на сътрудничеството в областта на иновациите, изменението на климата, екологичната устойчивост и много други области“. Освен това по време на разговорите Бенет „е представил действията на Иран в региона и е призовал международната общност да предприеме решителни действия срещу иранския режим и ускорения му напредък в разработването на ядрени оръжия“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече