Скандал между ПП и „Възраждане“ в парламента

0

Изказване на депутата от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев доведе до нарастване на напрежението в пленарната зала на парламента с лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

По време на дебата за поправките в Закона за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност, предложени от „Демократична България“, Искрен Митев заяви от парламентарната трибуна:

„Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари. Парите, които му останаха, си ги обърна в евро, ваксинира се и на края вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите. Благодаря ви“.

Заради последвалата суматоха и спречкване в пленарната зала между Костадинов и Митев председателстващият заседанието Кристиан Вигенин обяви 30-минутна почивка.

„Отбелязах, че думите на г-н Митев не е ясно към кого са адресирани“, настоя той и предупреди колегите си, че „се излагаме пред чужденците“.

След спречкването Костадин Костадинов поиска лично извинение от парламентарната група на „Продължаваме промяната“ и наказание за депутата Искрен Митев.

„Не бива да допускаме простащината и инфантилността в НС. Искам извинение от страна на парламентарната група, защото дори и понякога да сме си позволявали взаимно да изпадаме в малко по-остър тон винаги сме намирали начин да го коригираме това. А това днес не се случи“, заяви Костадинов, според когото „подобни сценки уронват и без това недобрия авторитет на Народното събрание“.

Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че случаят ще бъде разгледан на председателски съвет и тогава ще се прецени какви мерки ще се вземат спрямо участниците в спречкването. Той определи като неприемливо подобно поведение:

„Това е недопустимо, не може такова нещо да се случва в Народното събрание, категорично. И за двамата депутати…Предполагам, че ще има някакво наказание и за двамата, но нека да го обсъдим. Чак официално извинение от групата не ми се струва необходимо“.

Снимка: БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече