Пекин готви ужасен сценарий за война около Тайван

0

В скоро време не се очаква война около Тайван, но Пекин вече подготвя „ужасен“ сценарий за бъдещ въоръжен конфликт. Това заявява за агенция РОСБАЛТ руският военен експерт Павел Фелгенгауер.

При посещение в Токио тези дни президентът на САЩ Джо Байдън неочаквано заяви, че Щатите ще бранят Тайван по военен път, ако Пекин се опита да анексира острова със сила. Преди това официалната позиция на Вашингтон беше, че признава Тайван за неразделна част от КНР (политиката на „единен Китай“), но същевременно той сътрудничеше с Тайпе, включително във военната сфера. А Белият дом публично избягваше да заеме ясна позиция по въпроса, наричайки този подход „политика на стратегическа неяснота“.

По-късно Белият дом уточни, че под военно участие в защитата на Тайван Байдън е подразбирал доставки на оръжия за самоотбрана на острова. Но опитът да даде „заден ход“ не бе изцяло сполучлив – светът все още вижда в думите на американския президент недвусмислен сигнал към Пекин да се държи по-предпазливо, отбелязва агенцията.

Стане ли нещо, американците няма да стоят настрана, но те не са сключили официален съюз с Тайван. Америка продължава политиката за „единен Китай“, но без да подкрепя идеята за независимост на Тайван, посочва Павел Фелгенгауер.

Колкото до думите на Байдън за евентуална военна подкрепа, Вашингтон явно е решил, че Китай може да предприеме военни действия и трябва те да бъдат предотвратени. Китайците после протестираха, но нищо радикално не е станало засега, не се очертават въоръжени действия.

Навремето китайците заявиха, че ако бунтовният остров провъзгласи независимост – като самостоятелна държава, отделна от КНР, тогава, естествено, всичко ще бъде ужасно. Доколкото обаче Тайван не прави такава стъпка, Пекин няма да предприеме нищо засега, казва анализаторът.

За момента американците увеличават бойните си възможности в региона. Според Пентагона китайците ще имат готовност да направят нещо реално към 2030 г., когато ще са произвели достатъчен брой нови оръжия. Сега КНР подсилва своя флот и авиацията – доста стремително строи кораби и нови самолети. Общо взето всички се подготвят, но в близките осем години е малко вероятно Народноосвободителната армия на Китай да тръгне на поход, за да присъедини острова към континента, преценява Фелгенгауер.

В случай на сблъсък обаче китайците ще положат усилия да спечелят превъзходство във въздуха, да потиснат отбраната на Тайван с хиперзвукови, крилати и балистични ракети – и да стоварят десант от въздуха и от морето. В конфликта практически неизбежно ще бъдат въвлечени флотът и авиацията на Япония, може би и сухопътните й войски. Може да се включат освен това Австралия и някои европейски съюзници на САЩ като Великобритания.

Самите тайванци също могат да се защитават. Те сами произвеждат оръжия, купуват по нещо и от Америка. Но общо взето нещата „изглеждат като оръжейна надпревара и главно военна подготовка“, резюмира наблюдателят.

Според Фелгенгауер днес е малко вероятно в подобен конфликт да бъде въвлечена Москва. „Русия май не се кани да се включва в това, а и китайците не го очакват. След време обаче всичко може да се промени в коя да е посока“, добавя руският експерт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече