Маймунската шарка удари Испания, 36 са заразените

0

Канарските острови потвърдиха първия случай на маймунска шарка извън Мадрид. С него в Испания вече има общо 36 заболели. Страната е втората в Европа по брой констатирани случаи след Великобритания, в която са 56, а трета е Португалия с 23. По данни на Световната здравна организация в Европа до сега са установени 130 заболели, но въпреки това не може да се говори за епидемия.

Пациентът от Гран Канария се лекува в къщи, съобщи Министерството на здравеопазването и уточни, че още четирима души на острова се изследват подробно. Търси се и връзка между огнищата на зараза на Канарските острови и Мадрид. Осем други автономни региона също анализират пробите от първите си предполагаеми случаи.

Здравното министерство публикува протокол, в който призовава за изолация и използване на маска от пациентите за ограничаване на разпространението. Проследяват се и контактите на заразените и въпреки че първите случаи бяха предимно сред хомосексуални мъже, няма доказателства, че болестта се предава и по полов път. Обикновено заразата настъпва при пряк контакт, по въздушно-капков път или чрез замърсени предмети.

Инкубационният период варира от 5 до 13 дни, но може да достигне и до 21. Симптомите са треска, главоболие и болки в тялото, подуване на възлите и обриви по ръцете и лицето, подобни на варицела.

Общо 13 европейски държави са докладвали за наличието на заразени, което според здравните власти означава, че това е най-голямото огнище на маймунска шарка, наблюдавано някога в Европа, тъй като заразата е типична за Централна и Западна Африка.

На територията на Канада, Австралия, САЩ и Израел също има потвърдени случаи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече