Байдън агитира срещу Китай в Япония

0

Американският президент Джо Байдън пристигна днес в Япония, за да даде началото на инициатива за по-голяма икономическа ангажираност на Съединените щати в Индийско-Тихоокеанския регион.

Макар още да не е обявена, програмата вече си навлече критики, че няма да донесе особена полза на региона.

Япония е вторият етап от първата обиколка в Азия на Байдън като президент на САЩ след Южна Корея. Във вторник той ще се срещне в Токио с премиерите на Япония, Индия и Австралия – останалите три държави, които влизат във формата „Куад“ („Четворката“) – един от крайъгълните камъни на стратегията му да се противопостави на нарастващото влияние на Китай.

Малко след пристигането си Байдън се срещна с представители на японския бизнес, включително с президента на „Тойота“, в резиденцията на американския посланик в Токио, съобщи запознат източник.

Утре, преди да разговаря с премиера Фумио Кишида, Байдън ще бъде приет от император Нарухито. Очаква се Байдън и Кишида да обсъдят плановете на Япония да увеличи военните си способности в отговор на нарастващата мощ на Китай.

Утре Байдън ще представи и Индийско-Тихоокеанската икономическа рамка за просперитет – програма, която свързва по-тясно страните в региона чрез общи стандарти в сфери като устойчивостта на снабдителните вериги, чистата енергия, инфраструктурата и дигиталната търговия.

Съединените щати нямат икономическа опора на ангажиментите си в Индийско-Тихоокеанския регион, откакто предишният им президент Доналд Тръмп оттегли страната от Транстихоокеанското партньорство – многонационално споразумение за икономическо и стратегическо сътрудничество. По този начин той даде възможност на Китай да разшири влиянието си там.

Новата програма обаче вероятно няма да включва обвързващи ангажименти и азиатските страни, както и някои търговски експерти, отговориха хладно на нежеланието на Байдън да рискува американски работни места, като предложи така желания в региона разширен достъп до американския пазар.

Освен това Пекин, изглежда, не е съгласен с плана на Байдън.
Китай приветства инициативите, които водят до засилване на регионалното сътрудничество, но се „противопоставя на опитите за създаване на разделение и конфронтация“, заяви външният министър Ван И. Той подчерта, че „Азиатско-Тихоокеанският регион трябва да се превърне във водещо място за мирно развитие, а не в геополитическа гладиаторска арена“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече