Икономист: Мерките на правителството по-скоро водят до нарастване на цените

0

Обявените мерки на правителството са антиинфлационни. За рецесия, икономическа криза още не говорим у нас. За това може да се стигне при спад на БВП през 2 последователни тримесечия. Тези мерки обаче ще доведат по-скоро до нарастване на цените.

Това коментира пред Радио София икономистът Даниел Василев:

Инфлацията е нарастване на паричното предлагане. Поскъпването на стоките е само едно от следствията. В такъв случай най-тежко страдат хората с ниски доходи. Именно в тяхната кошница са стоките, които поскъпват.“

По думите на Василев, мярката за горивата също ще доведе до по-голямо потребление, респективно – до натиск на цените нагоре.

За априлската инфлация от 14,4% основната съставка е привнасянето отвън. Основната причина е безпрецедентното печатане на пари от страна на ЕЦБ в зората на коронакризата – март 2020 г.

Инфлацията в България официално е по-висока, отколкото в Германия и Франция – икономическите двигатели на ЕС, но в периферията на еврозоната (балтийските страни) е по-висока, отколкото у нас.

Левът щеше да бъде още по-обезценен, ако нямаше Валутен борд и българската централна банка можеше да печата пари безконтролно, подчерта икономистът.

Страната ни изобщо не трябва да се насочва към приемането на еврото. Ако влезем в еврозоната, не можем да излезем. Това не е стабилна валута и можем да потънем заедно с еврото. За последните 20 години еврото е изгубило около 40% от покупателната си способност, подчерта още Даниел Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече