ЕК ще помогне на 5 страни от ЕС да прекратят зависимостта си от руско ядрено гориво

0

Европейската комисия ще помогне на 5 държави членки да прекратят зависимостта си от руско ядрено гориво като част от плана за спиране на руските енергийни доставки за Евросъюза до 2027-ма година, съобщава „Файненшъл таймс“. Освен Българи още Чехия, Унгария, Словакия и Финландия използват руско ядрено гориво за руския ядрени централи, а в някои от държавите руският гигант „Росатом“ е единственият лицензиран доставчик.

В момента руските летателни апарати, които доставят ядрено гориво, са изключени от европейските санкции срещу Москва.

Във всяка една от петте държави националните регулатори издават лицензи, а Европейската комисия ще окаже техническа подкрепа – това предвижда плана RepowerЕК, който беше оповестен тази седмица и съдържа пътна карта за откъсването на блока от руски природен газ и руски петрол.

Същевременно американската компания „Уестингхаус“ потвърди, че работи за бърз регулаторно решение на национално ниво, за да може да замени руското ядрено горива с американско.

„Файненшъл таймс“ съобщава, че България има ядрено горива за 2 години и половина и е потвърдила, че води преговори с „Уестингхаус“. Замяната на руското ядрено горива трябва да е факт най-късно до началото на 2024-та година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече