Депутат от БСП осъди прокуратурата за над 20 000 лв.

0

Депутатът от БСП Георги Свиленски осъди прокуратурата да му заплати над 20 000 лева обезщетение, съобщи lex.bg.

Причината е скандалното дело около „Софийски имоти“, което започна през 2010 г. и приключи с оправдателни присъди близо 7 години по-късно. Решението на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред по-горната инстанция.

Народният представител Свиленски беше обвинен в безстопанственост с още 12 души от ръководството на общинското дружество, включително и бившия му директор Тошко Добрев. 

Ставаше дума за продажба на 4 общински имота на цени, които според обвинението са по-ниски от пазарните и от това са настъпили щети за близо 2 млн. лева. Делото се запомни с това, че до оправдаването на всички подсъдими само на първа инстанция се стигна след като беше гледано от трима съдии. Първоначално беше разпределено на бившата шефка на СГС Владимира Янева, която обаче през 2011 г. се отведе заради подозрения за конфликт на интереси, тъй като е купувала имоти от дружеството като пълномощник на баща си. Oправдателните присъди бяха прочетени в края на 2016 г., а след това прокуратурата не ги протестира.

В иска си срещу държавното обвинение Георги Свиленски посочва, че вследствие на действията на прокуратурата е бил уронен престижът му. Като доказателство той представя копия от публикации за отразяването на процеса срещу него. Негов съпартиец казва пред съда, че колегата му се притеснявал да ходи на събития на БСП, защото хората „шушукали“.

През 2015 г. бил номиниран за кмет на София, но се отказал заради делото. Не се изказвал и в парламента, за да не бъде атакуван с това, че е подсъдим. Свиленски се притеснявал за детето си, ограничил пътуванията в чужбина, за да няма проблеми на границата. Оплаквал се и от това, че не можел да ловува, защото му отнели пушката. Свидетелят твърди, че депутатът се притеснявал и за кандидат-президентската кампания на Румен Радев, тъй като съпругата на настоящия държавен глава Десислава Радева преди е била омъжена за Свиленски.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече