Ръководството на ”Български пощи” е освободено

0

Ръководството на „Български пощи“ е освободено, обяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. Причината са слаби финансови резултати, както и хакерската атака от средата на април:

„Никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които губят пазарен дял от пазар, който расте с 30% и расте всяка година. Дали причините за тези и още много подобни мениджърски решения са били за някаква лична изгода или чиста проба неспособност за справяне със ситуацията, предстои да разберем съвсем скоро. Но при всяко положение това управление не бива и няма да взима нито едно решение повече за бъдещето на Пощите“.

Константинова ще представи новия екип на пощите в близките дни.

IT специалисти обясниха, че кибератаката носи почерка на руски хакери.

Експертът Васил Величков припомни, че заради хакерската атака има риск от изтичане на лични данни. Но няма как това да се потвърди, защото няма следи. Въпреки това Комисията за личните данни е информирана.

По думите на Величков откуп няма да бъде плащан. Не преговаряме, каза той и цитира данни, според които в световен мащаб от 36% съгласили се да платят само 8% са получили ключа за възстановяване на данните. Той каза, че загубата в пощата е изключително голяма и е засегнала не само сървърите, които работят със системата на Пощите, но и онези сървъри, които са осигурявали дублирането на данните, така че те никога да не могат да бъдат възстановени. Тези сървъри били засегнати, защото пробивът бил открит късно. Вирусът е имал възможност да действа необезпокоявано в продължение на 6 часа.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев каза, че има данни за кибератаки и към други държавни ведомства. Но българските пощи смятали, че ще могат да се оправят със ситуацията. Той уточни, че е нужно пощите да бъдат включени в законодателна промяна, според която да станат част от системата за националната сигурност, за да може да имат право да осъществяват надзор на дейностите.

Хакерската атака е поставила Пощите в кома, обобщиха всички участващи в брифинга. Изплащането на пенсиите и международните пратки в момента работят. Скоро може да бъде възстановена възможността за плащане на сметки.

От думите на вицепремиера Калина Константинова се разбра, че част от системите на Пощите вероятно ще се наложи да бъдат изградени наново. Но пари за това имало. 68 милиона лева от Плана за възстановяване били предвидени за модернизацията на пощите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече