Пламен Димитров: Минимум 1200 лева за сам човек, за да оцелее

0

„Минималната работна заплата трябва да продължи да расте изпреварващо през следващите години с оглед да достигне най-накрая заплата за издръжка“. Това коментира в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ президент на КНСБ Пламен Димитров:

„Към настоящия момент, ако живееш сам, трябва да получаваш малко над 1200 лева нетно, за да можеш да се справиш, но всъщност ако сте двама, около 2300 лева трябва да влязат в бюджета на българското домакинство, за да можеш да живееш сравнително добре по българските стандарти. Това са последните числа от март месец“.

„Нашето искане още от началото на бюджетната процедура за 2022 година е минималната работна заплата да бъде 760 лева и то трябваше да стане от първи януари 2022 година, то не стана и от първи април. Естествено очакваме и настояваме това да стане от първи юли“, добави още президентът на КНСБ:

„С подобен ръст би се покрила поне инфлацията и то официалната инфлация, защото личната инфлация на всеки един от нас е различна, зависи какво купуваме. Официалните данни на НСИ за периода март 2021 – март 2022 година е, че инфлацията е достигнала 12,4%. Нашите очаквания са, че тя ще мине 15-16% в следващите няколко месеца и ще продължи да расте до края на годината“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече