Асен Василев: Завеждаме дело срещу „Газпром“

0

Страната ни е сезирала ЕК, започнало е антомонополно разследване срещу „Газпром” и страната ни ще заведе искове в арбитражния съд заради едностранното спиране на доставките на природен газ, съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в предаването на Нова телевизия „Карай направо“ тази вечер.  

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май, съобщи още той. „Работим по въпроса на база на договорите, които има към момента „Булгаргаз”. Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Ако това стане, даже може да има намаление на цената”, каза Василев.

Той отново подчерта, че правителството е било подготвено за сценария, при който Русия ни спира доставките на газ. „Не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария, няма спиране към потребителите и у нас, няма поскъпване нито за бизнеса, нито за потребителите”, коментира Василев.

Той припомни, че на 5 май у нас се събира Координационен център на ЕС, който включва всички Балкански държави, Украйна, Турция, Азербайджан, Италия. На него ще се изработи обща стратегия как българската газопреносна система да захрани целия регион с над 20 куб. метра газ и как той да бъде на по-ниска цена.

Ако страната ни не договори нищо, най-лошият сценарий бил цената да се увеличи с 20%. Хранилището в Чирен ще започне да се пълни в средата на май, което било нормално след зимния сезон. „Винаги на края на отоплителния сезон пада до 10% и през лятото се запълва”, обясни вицепремиерът.

България си е платила на Русия за газа. „Направено е плащането за 50 милиона долара в „Газпромбанк”, но то беше върнато. Ще видим дали другите плащания ще ги приеме, или ще ги върне”, коментира Василев.

Василев отхвърли разпространявани твърдения (подобни внушения направи и Радев в сряда – бел. ред.), че някои държави си плащат газа в рубли и затова не са им спрели доставките.

„Няма държави, които заобикалят санкциите. Имаше такива хибридки, те бяха опровергани“, подчерта той.

За евентуалното напускане на коалицията от БСП той беше лаконичен: „Тяхно право е да напуснат коалицията. Нека не гледаме Нероден Петко. Да видим как ще се развият събитията. Не възприемам позицията на БСП като извиване на ръцете. Това е съвсем нормално“.

Според Василев отношенията между президентството и правителството били на най-ниската точка, на които някога са били.

„Президентът има ясно зададени конституционно правомощия. Добре е да има мнение, то да е информирано мнение и да го споделя директно, а не през медиите. Не е прекратена комуникацията. Но това, което се прави като изявление, не помага“, каза Василев.

„Надявам се да формираме общ български интерес. Той е да имаме независимост, свобода на избор и да сме по-добре. Българският интерес не е като ни обявят икономическа война, ние да отидем да килимчето и да молим да не правят така. Това е подлизурство. Визирам Борисов, който ходеше да чака за среща с Путин по 7 часа и да му подарява кученце. Това сега няма да се случи“, каза Асен Василев.

„Радев е в правото си да изразява позиция, ние също имаме такова право. Това е нормален дебат. Не е нормално да кажем, че българският интерес е функция на нечии чужд интерес. Това трябва да спре“, допълни Василев.

„Прогнозираха първо, че въобще няма да се състави правителство. Ние минахме през най-разнообразни кризи и все още сме тук“, каза още финансовият министър. „Надявам се както с президента, така и между коалиционните партньори да се намери общ език в името на българския интерес“, допълни той

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече