Обща работническа стачка парализира живота в Шри Ланка

0

Обща работническа стачка в Шри Ланка с настояване за оставката на президента Готабая Раджапакса и правителството му парализира обществения живот в цялата страна, съобщиха властите, цитирани от ДПА.

Спрян е държавният и частният транспорт, персоналът на държавни учреждения и училища си остана у дома, частично затворени в израз на подкрепа за еднодневната стачка останаха и частни институции като някои банки, каза високопоставен правителствен представител.

„Това е една от най-големите общи стачки, организирани от работещи, акцията се подкрепя от над 1000 синдиката“, каза профсъюзният деец Васанта Самарасингхе.

На този фон в столицата Коломбо за 20-и пореден ден продължиха многохилядните протести пред сградата на президентството с искане държавният глава и правителството му да подадат оставка.

Демонстрантите искат да се оттегли и министър-председателят Махинда Раджапакса – брат на президента. Част от протестиращите лагеруват пред премиерската резиденция, която се намира на около 2 км от президентството.

Протести се организират редовно в градове в цялата страна. Опозицията, оглавявана от лидера на най-голямата опозиционна партия Саджит Премадаса, организира шестдневен поход към столицата, който се очаква да стигне до Коломбо за Международния ден на труда, 1 май.

За утре президентът Раджапакса е свикал всички партии в парламента, за да обсъдят възможността за съставяне на временно правителство и смяна на премиера.

Шри Ланка изпадна в безпрецедентна икономическа криза. Недостигът на долари в страната предизвика криза в продажбата на основни стоки като горива, газ и лекарства, което принуди хората да се редят на дълги опашки, за да си ги набавят.

Правителството се обърна за помощ към Международния валутен фонд, Световната банка, Азиатската банка за развитие, а също към Индия и Китай.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече