Радев призова за международно разследване на зверствата в Украйна

0

Президентът Румен Радев се срещна с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който е на посещение в България. Държавният глава отново призова за бързо и независимо международно разследване за зверствата на руската агресия в Украйна. Президентът Румен Радев подчерта, че България следи с тревога хода на военните действия в Украйна и растящия брой цивилни жертви.

„Заплахата за цивилното население и точно в зоните на военни операции попада и многобройната българска диаспора. Аз се надявам, че вашата страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани на българското национално малцинство и още веднаж призоваваме тази безсмислена братоубийствена война между два братски славянски народа да спре възможно по-бързо“.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба благодари за последователната позиция на България още от първия ден на руската агресия, както и за гостоприемството на страната ни, приела украинските бежанци.

„В интерес на Украйна и на България е Черно море да бъде регион на мир и просперитет, а не на война. Благодарен съм за ясната позиция на България за европейската интеграция на Украйна. Русия нападна страната ни и извършителите на тези престъпления трябва да бъдат наказани. Малко хора вече могат да си преобърнат езика и да нарекат руския и украинския народ братски, по-скоро сме като Каин и Авел. Смятам, че украинците и българите имат много повече основание да се нарекат братски народи, особено след тази ваша искрена подкрепа“.

Страната ни е готова да продължи програмата за лечение и възстановяване на украински военнослужещи.

След срещата с президента, Дмитро Кулеба отиде в Народното събрание, където участва в закритото заседание на комисията по външна политика.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече