Протести блокираха булевард в София и ключови пътища в страната

0

Пътни строители излязоха на пореден протест заради неизплатени от държавата пари за извършена дейност. В цялата страна има протести и блокади на ключови пътни артерии.

Движението пред Народното събрание се нормализира към 12 часа, след като организаторите прецениха, че са казали ясно и гласовито пред депутатите и пред Министерския съвет какви са исканията им. А именно – до края на месец юни да получат дължимото за извършените дейности по ремонтите по поддръжката на пътищата. 

В поход до Министерския съвет шествието блокира бул. „Цар Освободител“ и триъгълника на властта, където протестиращите призоваха премиера Кирил Петков да изпълни дадените обещания веднага да се изплатят 50% от дължимите суми.

Ето какво казаха протестиращи пътни строители в София:

„От три месеца само аванси получаваме. Няма заплати, как да работим. Има много освободени хора“, „В момента се изхранваме със заплатата на жената. Жена ми не работи ли, не можем да се изхранваме“, „Поне 3000 лв. имам да взимам“, „Ние сме дошли тук да изкарваме пари, а не можем да си вземем парите „.

Ако парламентът не приеме очакваното решение, започват национални протестни действия от следващата сряда, 27 април, в цялата страна, които ще бъдат безсрочни и ще блокират пътища и кръстовища.

Дъждът не попречи автоинструкторите да се присъединят протеста в столицата с учебни автомобили и да добавят и техните мотиви:

„Защото не сме доволни от пътища, от всичко, нито има пътни знаци, нито маркировка“ „Искаме по-добри правила за обучението“, „Искаме повече часове, да се вдигнат цените малко“.

Малко след 11 часа организаторите освободиха работниците заради лошото време в очакване на новини от Народното събрание.

Пътни строители излязоха на протести и блокираха ключови пътни артерии в цялата страна.

Петдесет работници на „Автомагистрали-Черно море“ блокираха пътя Айтос-Провадия на разклона, който свързва Айтоския и Ришкия проход. Протестиращите настояват държавата да им изплати 100% от дължимата сума за ремонта на отсечката Чирпан-Стара Загора от АМ “Тракия“. Блокадата на пътя ще продължи половин час.

„Обещанието е само за 50%, ние искаме 100% от сумата, защото 50 процента не ни вършат работа“, „Пак почваме, докато не ни дадат парите, няма да се откажем, и в София ще идем, днес трябва да се реши проблемът“, казаха протестиращите там.

В Хасковска област протестиращите от пътните строителни фирми блокираха за кратко движението  на пътя за Димитровград и на магистрала „Марица“ край Капитан Андреево. В протеста участват служители на фирма „АБ“ АД, която има да получава 40 милиона лева. Служителите настояват:

„Искаме да ни се плаща за извършен труд, който сме извършили, за всички обекти, които сме свършили“, „Живеем на тръни дали следващия месец ще вземем заплати“, „Ние не искаме да напускат работници, основна работна сила, с години, която се е квалифицирала в предприятието“.

Ще бъдат съкратени 170 служители от общо 320.

Пътностроителни фирми от Ловешко блокираха за минути движението по главния път София-Варна, а след това поетапно и на пътя Ловеч-Троян при пътен възел „Абланица“.Протестът при пътен възел „Абланица“. Снимка: Пламен ХристовПротестът при пътен възел „Абланица“. Снимка: Пламен Христов

Пътни строители блокираха за час пътя Перник – София в района на Драгичево. Образуваха се километрични колони. Изнервен шофьор се опита да пробие блокадата, но беше спрян от протестиращите и полицията. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече