Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за БНБ

0

Кандидатът на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за управител на БНБ. За това съобщи самият той в страницата си във Фейсбук. 

Премиерът Кирил Петков направи изявление, в което потвърди решението на Гюров. Той подчерта, че постът „управител на БНБ“ е важен, защото институцията следи всички плащания и допълни: 

„Включително и парични преводи, свързани с корупция и пране на пари. КТБ най-вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата, така че тази позиция е много важна и с чия подкрепа тя се избира, има огромно значение“.

Андрей Гюров не желае да бъде избиран с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, обясни Кирил Петков. Той ще представи пред коалиционните партньори мотивите на Гюров за оттеглянето: 

„Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. Не желаем битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни, като закриването на Спепрокуратурата и Спецсъда. Няма пречка пред настоящия гуверньор на БНБ да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат. Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството“.

„Продължаваме промяната“ няма да подкрепи господин Каримански заради притеснения, свързани с неговата професионална биография, които неведнъж споделихме“, каза Петков пред медиите.

По повод на конфликта с плащанията към пътните фирми Петков заяви, че предстои всяко плащане, което ще бъде правено към тях, да бъде одобрявано от Антикорупционната комисия в парламента.

По-рано днес лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов зяави, че няма да оттегли кандидатурата на Любомир Каримански за нов управител на Българската народна банка. „Той е добър специалист и достоен кандидат. И парламентът ще реши. Такъв е законът“, написа Трифонов в профила си във „Фейсбук“.

Партия ГЕРБ все още не е решила как ще гласуват нейните депутати при избора на управител на БНБ, заяви пред „Хоризонт“ Тома Биков:

„Прекалено много „ако“ има, за да ви кажа какво бихме направили, как би минал Коалиционният съвет, дали една от двете кандидатури би била оттеглена, дали изобщо би започнал този избор, защото той зависи и от подписа на председателя на парламента“.

Преди началото на Коалицонния съвет на управляващите Кирил Петков коментира и други две теми: „Никакви решения няма да бъдат взети по темата Северна Македония и Украйна извън Българския парламент“ – каза Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече