Проф. Ангел Димитров: Цинично е РСМ да използва войната за антибългарски нападки

0

„Разминаване в позициите на политиците относно РСМ не е от вчера. В него се появяват изненадващи реплики и става ясно, че има напрежение“.

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси. И подчерта, че все още я няма онази промяна, която предполага сигурност и доверие между двете държави:

„Когато става въпрос за РСМ, трябва да сме съвършено наясно, че има трайни български интереси, които не може с лека ръка да бъдат жертвани в името на въображаеми далечни цели“.

В предаването „Събота 150“ проф. Димитров припомни, че „пропагандната машина в Скопие спрямо България работи без почивен ден“:

„Ако няма поводи, те се измислят. Но да се използва бруталната агресия на Русия в Украйна за антибългарски нападки е върховен цинизъм. Той е мотивиран от историческата неграмотност на авторите, които говорят тези неща. Да сравняваш България с Русия, да наричаш България денационализатор и геноцидна държава е пропагандно безумие“.

По думите му на преброяването в Северна Македония не може да се гледа като на напълно достоверна операция, която да дава ясна картина.

„За мен дори броят на преброените хора не отговаря на този на реално живеещите в страната. Смущаващо е, че на фона на толкова хора с българско гражданство, едва толкова малко хора са заявили идентичността си“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече