Петков: Русия използва корупцията, за да влияе на вътрешната ни стабилност

0

Н ационалната корупция се използва като инструмент от чужди държави като Русия, за да влияят на вътрешната стабилност и политика и да създават зависимости. Затова борбата с корупцията е толкова важна, обясни премиерът Кирил Петков по време на Седмия икономически форум в Делфи.

Петков беше категоричен, че е необходима сериозна дискусия по темата не само на национално, но също така на регионално, европейско и глобално ниво, защото настоящата ситуация с войната в Украйна е показала ясно характера на режима в Русия, от който никой не желае да бъде зависим. Министър-председателят даде пример с корупцията в България и посочи, че страната ни е една от най-зависимите от Русия държави в сферата на енергетиката, но същевременно през последните десет години „не е направено достатъчно за диверсификацията”.

Премиерът сравни „Турски поток“ с интерконектора Гърция-България и изтъкна, че докато реализацията на в пъти по-скъпия проект, който не носи реална диверсификация, е вървяла в миналото ускорено, другият проект след близо 10 години все още е незавършен. Петков увери, че към момента се работи сериозно по интерконектора и той ще бъде готов в средата на настоящата година и страната ни ще има истинска диверсификация, което ще е от полза за целия регион.

Петков акцентира и върху значението на общите усили в борбата с корупцията и нередностите, а също така и в сферата на енергетиката. Трябва да имаме силна и единна позиция, категоричен беше Петков. По думите му прозрачността е сред ключовите принципи в тази посока. Според българския министър-председател би било добре на европейско ниво да има възможност да се разследват не само злоупотреби с евросредства, но също борбата с прането на пари и трансграничната престъпност например.

В изказването си Петков изтъкна още, че рискът от нестабилност в Западните Балкани е друг потенциален проводник на руската външна политика. „По тази причина са необходими категорични превантивни действия в нашия регион. Време е заедно да покажем, че Балканите са символ на координация”, категоричен беше той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече