Български кораб не е взривен в Украйна. Снимката е от Шри Ланка

0

Най-малко два сайта публикуваха една и съща статия, в която се твърди, че българският кораб „Царевна“, блокиран на пристанището на обсадения украинския град Мариупол, е взривен. В публикацията се твърди, че моряците на борда са загинали, както и че информацията е потвърдена от Министерството на отбраната на България. Статиите бяха многократно споделяни във Фейсбук.   

Твърдение: Български кораб е взривен от нацистите от „Азов“ и всички моряци са загинали

Отговорът на институциите 

На 3 април на официалната Фейсбук страница на Министерството на отбраната беше публикуванo опровержение: 

„Информацията, не отговаря на истината. Това е фалшива новина, която е част информационната война, която се води в момента и цели да всее паника в обществото. Използваната в публикацията снимка е от друг инцидент, на друго място по света. Компетентните институции са сезирани. 

Във връзка с българските моряци, блокирани в Украйна, институциите имат план за тяхното изваждане и работят това да се случи максимално бързо.  

Съветваме всички граждани да проверяват източниците си на информация и да се доверяват само на медии с утвърден обществен и професионален профил и да не допускат те самите да стават разпространители на дезинформация.“ 

Пред кореспондента ни във Варна Даниела Стойнова Севда Калоянова – колега на моряците, съобщи, че фирмата собственик на кораба има връзка с капитана и по нейна информация, екипажът на борда е добре. 

„От фирмата опитват да се свържат с капитана, но това е конфиденциална информация, да, имат връзка с капитана. Всички са добре. Това, което се е писало по разни сайтове, е измишльотина“.

Чия е снимката

Снимката, която придружава публикациите и има за цел да покаже взривения кораб, е фалшива. Тя не е на кораба „Царевна“, а е на горящ контейнеровоз, превозващ химикали край Шри Ланка. При обратно търсене на снимката в Гугъл излизат десетки съвпадения, придружени от публикации, свързани с инцидента край Шри Ланка. В публикация на Асошиейтед прес за пожара на кораба се посочва, че снимката е направена от ВВС на Шри Ланка на 25 май 2021 г.

В допълнение, според сайта за следене на корабния трафик „vesselfinder.com“, „Царевна“ не е променил местонахождението си и продължава да е блокиран до Мариупол. 

За кораба  

„Царевна“ е собственост на българската фирма „Шипман“ със седалище във Варна. От нахлуване на Русия в Украйна – 24 февруари, корабът е блокиран на пристанището в Мариупол в Азовско море. На борда му има 17 българи и трима украинци. 

Корабът „Царевна” e блокиран в пристанището на Мариупол. Снимка: Архив

Преди малко повече от седмица премиерът Кирил Петков заяви, че властите са в постоянен контакт с екипажа, имат провизии, а евакуация няма да се предприема, докато условията не позволяват безопасното ѝ провеждане.

Български моряци са блокирани и в друг кораб – „Рожен“, който се намира край Черноморск във водите на Черно море. На 4 април президентът Румен Радев призова турския си колега Реджеп Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи.

Кой е батальонът „Азов“

В лаконичния текст на двете публикации, който, както и заглавията им, е идентичен, се посочва като виновник за така наречения „взрив“ на кораба „бойците на нацистката групировка „Азов”.  Украинското подразделение „Азов“ е в центъра на пропагандната война от началото на руската инвазия в Украйна. Неговите членове са наричани „неонацисти“ от Москва и обвинявани в различни престъпления, включително и за взривяването на театъра в Мариупол, в който се укриваха стотици цивилни. Украинските власти държат отговорни за атаката на сградата, до която беше изписано „деца“, Русия. „Азов“ е сред основните аргументи на Москва за нахлуването в Украйна. 

Батальонът е част от Националната гвардия на Украйна и от началото на войната съсредоточава усилията си в обсадения Мариупол, където се водят тежки улични боеве. Подразделението се смята за едно от най-добре обучените. Батальонът има противоречива слава и често влиянието му е надценявано. „Азов“ е създаден от националисти през 2014 година и тогава се включва в битките, с които украинците си възвърнаха Мариупол от проруските сепаратисти. По западни оценки преди войната, започнала на 24 февруари, войсковата част е наброявала около 1000 членове. Негови представители създадоха партия, но на последните избори тя не успя да влезе в 450-местния украински парламент. 

Заключение

Твърдението, че български кораб е взривен от нацистите от „Азов“ и всички моряци са загинали, е НЕВЯРНО. Това не се потвърждава от нито една българска институция. Корабът „Царевна“, който от началото на войната в Украйна е блокиран на пристанището в Мариупол продължава да е там заедно с екипажа си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече