Кирил Петков: България не е обещавала дата за отпадане на ветото за РСМ

0

България не е обещавала конкретна дата на отпадане на ветото върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, заяви в Благоевград премиерът Кирил Петков.

Съвместната комисия по изясняване на спорните исторически въпроси между България и Република Северна Македония е постигнала огромен напредък и това ще стане известно съвсем скоро, каза премиерът, но не назова, че е постигнато съгласие за българския цар Самуил, който съседите ни припознават като част от своята история.

Министър-председателят даде брифинг за журналисти на площад „Македония“ в Благоевград, където е и паметникът на Гоце Делчев.

„Историческата комисия е единствено тази, която може да даде на двете правителства по кои от историческите фигури те са се съгласили и кои от историческите факти вече могат да се приемат като общи, така че аз очаквам в съвсем скоро време историческите комисии да излязат. Доколкото съм информиран, прогресът е огромен.“

Конкретна дата за отпадане на българското вето спрямо РСМ за започване на преговори за присъединяването и към ЕС не е споменавана: 

„Значи, това с календарите не работи така! Имаме ясни неща, които трябва да се изпълнят: Кога ще отворим архивите; за езика на омразата какво сме направили; какво ще вкараме в европейската преговорна рамка, която всъщност вкарва Европейският съюз като гарант за нещата, които са важни за нас, Конституцията на Република Северна Македония кога ще включва правата на българите“.

С промяна в Конституцията на РСМ , гарантираща правата на българите там, Кирил Петков обясни и резултатите от преброяването в югозападната ни съседка , според което едва 3504 граждани са се определили като българи, на фона на близо 87 000, заявили българския си произход и получили българско гражданство : 

„Единственият начин да имаме истински преброявания, които ще зачетат всички българи в Република Северна Македония, е когато българските права са влезли в колективните права на Конституцията. Най-вероятно в следващото преброяване ще има отделна кутийка, където ще може човек да каже „българин“. В момента я няма, но ние трябва да работим заедно това да се промени“.

Пред репортери в Благоевград Петков потвърди, че очаква скоро да бъде обявен компромис между София и Скопие за две важни исторически личности.

Няма шанс в близките месеци да се успокоят цените на енергоносителите, а оттам и на всички продукти и услуги, заяви още на брифинга в Благоевград премиерът, като намекна, че руският президент е източил всичкия газ от тръбите още миналата година и е вдигнал цената на тока. Единственото спасение е Европейският съюз да стане общ играч и общ купувач на енергоносители на световния пазар, каза още премиерът.

По-рано днес, пред гостуващия у нас еврокомисар за разширяването Оливер Вархеи, премиерът Петков е заявил, че България държи на позициите си по отношение на Северна Македония, като е посочил и новия подход на София към Скопие за диалог не само по исторически въпроси. България очаква конкретни стъпки като конституционно признаване на българите в Северна Македония и премахване на езика на омразата, е посочил от своя страна президентът Румен Радев на своята среща с еврокомисаря за разширяването и добросъседство Оливер Вархеи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече