Министър Сербезова: От 1 април отпадат противоепидемичните мерки

0

От 1 април отпадат въведените противоепидемични мерки, обяви здравният министър Асена Сербезова и изброи:

„Задължителното носене на защитна маска за лице на закрити обществени места, спазване на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограничение при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища – т.е. те ще могат да се върнат към нормалния учебен процес. Също така отпада забрана за свижданията в болниците и заведенията за социалните услуги, изискването към работодателите за допускане на присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала“.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че макар и незадължително, силно препоръчително остава носенето на предпазни маски.

Това важи особено при ползване на градския транспорт, при посещение на здравни заведения, когато има струпване на много хора на открито, както и при възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Препоръчва се и спазването на дистанция и дезинфекцията на ръцете.

Остават отворени имунизационните кабинети, както и Covid отделенията в болниците.

Противоепидемични мерки ще се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването. 

В срок до 3 месеца ще продължава плащането на средствата на медицинските и денталните специалисти за работа в неблагоприятни условия, както и действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайна намалена работоспособност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече