Административният съд потвърди, че арестът на студента Евгени Марчев е незаконен

0

Админинстративният съд в София-град обяви за незаконен ареста на студента Евгени Марчев по време на антиправителствените протести през 2020-та година. Решението е окончателно и изцяло потвърждава постановеното от Софийския районен съд, че задържането на Марчев не покрива стандарта за законност.

Потвърждава се становището на районните съдии, че в заповедта за задържането му липсват каквито и да е обстоятелства, които да го налагат. Съдът определя на студента да бъде присъдено адвокатско възнаграждение в минималния размер от 500 лева.

Марчев беше задържан с още десетки други млади хора под колоните на Министерския съвет на 10-ти юли 2020-та година. Кадри от задържането бяха показани на едно от заседанията на Специалната комисия, създадена по случая  в 46-тото Народно събрание. Липсата на реакция на прокуратурата по отношение на полицейското насилие по време на протестите от преди две години е едно от основанията, с които правосъдният министър Надежда Йорданова поиска от Висшия съдебен съвет предсрочно да прекрати мандата на главния прокуро Иван Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече