Евродепутатите, разследвали ареста на Борисов: Разрез с върховенството на закона

0

Задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара на Борисов Севделина Арнаудова, както и обиските в домовете им, са в разрез с върховенството на закона. Това е заключението на евродепутатите, участвали в проучвателна мисия в България в понеделник.  

Председателката на комисията по бюджетен контрол Моника Холмайер и говорителят на групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Йерун Ленарс разговаряха с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, премиера Кирил Петков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Ленарс определи действията на българските власти като „незаконосъобразни“:


„От информацията, която събрахме по време на визитата, е много ясно, че процедурата, по която бяха задържани Бойко Борисов и останалите за 24 часа, не е в съответствие с върховенството на закона. Фактът, че до този момент все още няма съдебна заповед, с която да бъде оправдано задържането, говори достатъчно ясно сам по себе си“. 

“Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството, после да казва: “Нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона”, каза Моника Холмайер и добави:

„Българското правителство трябва да действа според българските закони. За мен е тревожно, че министърът на вътрешните работи, заедно с полицаите, може да прави обиск без съдебно разрешение и без да уведоми прокурор за това. За мен такава практика е много странна“. 

Евродепутатите ще зададат въпроси по този случай на Европейската комисия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече