Петков заяви, че с него не е разговаряно България да предоставя оръжия за Украйна

0

По време на инспекцията си на изграждането на интерконектора с Гърция в Стара Загора премиерът Кирил Петков каза, че до момента никой не е говорил с него по този въпрос. България няма да участва в бойни действия, но ще продължи силно да подкрепя Украйна, добави Петков.

Той коментира, че ако се предоставя оръжие на Украйна, това трябва да бъде внесено в парламента.

По-рано президентът заяви, че „предоставянето на наши ПВО-системи на Украйна може да означава въвличане на България във войната“.

По темата за оръжията за Украйна от своя страна вицепремиерът и финансов министър Асен Василев каза: „Какви оръжия. Държавата не може да даде един пирон без подпис на Министерство на финансите. В Министерство на финансите не е постъпвало такова искане по никаква форма за каквито и да е оръжия“.

Премиерът приветства действията на МВР при арестите на Бойко Борисов и други хора, свързани с ГЕРБ и повтори тезата си, че не трябва да има недосегаеми.

Той отказа да конкретизира дали акцията на МВР е свързана със сигналите на намиращия се в Дубай Васил Божков, но повтори, че има сигнали, че по времето, когато Владислав Горанов е бил финансов министър, контролът не е бил във финансовото министерство.

„Докато Европейската прокуратура прави проверки, време е българската прокуратура да застане на страната на народа. Хората, които всички знаем, че има опасност да са извършили огромни престъпления, се разхождат на свобода“, каза премиерът и изрази надежда, че българската прокуратура най-накрая ще започне да работи.

„Няма значение дали е злоупотребено със средства от българския бюджет или с евросредства, това са обществени пари“, коментира министър-председателят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече