Ръст на годишната инфлация в България през февруари с 10 на сто

0

Годишният темп на инфлация в България се ускори през февруари 2022 г. за 12-ти пореден месец, достигайки 10% спрямо 9,1% през предходния месец. Това е най-високото ниво на инфлацията в нашата страна от октомври на 2008 г., показват данни на Националният статистически институт.

Спрямо януари потребителските цени в нашата страна се повишават през февруари с 1,4%.

Средногодишната инфлация за периода март 2021 – февруари 2022 г.  спрямо периода март 2020 г. – февруари 2021 г. е 5,0 на сто.

Графики на инфлацията на месечна и годишна база

Основен възходящ натиск върху инфлацията през февруари оказват цените на храните и безалкохолните напитки, които се повишава спрямо месец по-рано с 3,3%, докато транспортните цени се повишават с 1,7%, а цените на за ресторанти и хотели – с 1,9 на сто. Цените за жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома нарастват през февруари с 1,3%, докато при цените на облекло и обувки има намаление с 1%, а цените в сферата на съобщенията се увеличават с 1,1 на сто.

Нарастването на инфлацията спрямо година по-рано се дължи на покачващите се цени на транспорта (скок с 20,9% спрямо февруари 2021 г.), на храни и безалкохолни напитки (с 13,6%), на жилища и комунални услуги (с 12,9%) и на цените в ресторанти и хотели (с 10,8%). Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през февруари пък нараства с 1,2% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се ускори до 8,4% от 7,7% през януари.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев предупреди, че инфлацията ще продължи да се ускорява заради последиците от войната в Украйна. Затова макрорамката на бюджета ще бъде променена. Ще бъдат заделени буфери за посрещане на бежанската вълна и за сценарий при пълно спиране на доставките на руски енергоносители, заяви Василев:

„Това е голяма група хора, над половината бежанци, които влизат в момента, са деца. Това изисква много грижа, много ресурс, работим и по по-тежки сценарии, свързани с разширяване на конфликта примерно в Молодова, примерно както беше затворен Суецкият канал за корабоплаване. Представете си ако това се случи в Босфора“.

Министърът предупреди, че независимо какъв ще бъде изходът от войната в Украйна, последиците ще се усещат с години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече