Кандидатстудентски изпити или прием с оценките от матурите

0

Кандидатстудентските изпити трябва да се запазят само за прием в регулираните специалности като „Право“, „Медицина“ и „Архитектура“, а за прием в останалите специалности трябва да служат резултатите на кандидат-студентите от Държавните зрелостни изпити. 

Мнението е на проф. Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на Съвета на ректорите, който заедно с просветния министър акад. Николай Денков участваха в конференция на тема „Взаимодействието между средното и висшето образование – фактор за ефективна и пълноценна подготовка на педагогическите кадри“. Конференцията се организира от Синдиката на българските учители.

Според ректора на Софийския университет изпити като условие за прием във висшите училища трябва да се запазят само за т.нар. регулирани специалности, а в останалите приемът трябва да става с оценките на зрелостниците от матурите.

Според проф. Герджиков българските висши училища предлагат качествено образование.

Министърът на образованието Николай Денков също смята, че вратите на университетите трябва да бъдат широко отворени за кандидат-студентите и след това да има пресяване в хода на тяхното обучение.

Във висшите училища у нас българските кандидат-студенти могат да получат образование на световно ниво, убеден е министър Денков. 

Според него обаче качеството на българското висше образование трябва да се повиши.

Сред българските кандидат-студенти се наблюдава напредък във връзка с избора им да учат у нас вместо в чужбина, подчерта министърът на образованието.

В хода на конференцията „Взаимодействието между средното и висшето образование – фактор за ефективна и пълноценна подготовка на педагогическите кадри“ акад. Николай Денков изтъкна проблема, че на много места у нас мостът между средното и висшето образование липсва.

Репортаж на Андрей Борисов в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече