Без напредък приключи срещата на външните министри на Русия и Украйна

0

Без напредък завършиха първите преговори между външните министри на Русия и Украйна – Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, в Анталия за постигане на примирие. 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обясни причината за разминаванията с руския му колега Сергей Лавров:

„На тази среща идваме с различни убеждения! Аз идвам като външен министър, на който е поверено да търси решения и да взема решения, а той, както той сам каза, е дошъл да слуша. Това е разликата в подхода“, каза Кулеба.

В същото време Сергей Лавров говори пред журналисти в друга зала в Анталия, без да позволи задаването на журналистически въпроси.

„Потвърдихме днес, че президентът Путин не отказва среща с Володимир Зеленски, но навярно, когато възникне такава необходимост, трябва да се извърши предварителна подготовка. Нашите предложения бяха изложени много конкретно, трябва да има и конкретни отговори! Чакаме“, обясни Лавров.

Той добави, че ядрена война е малко вероятна, а информациите за евентуално нападение на балтийските държави нарече „фалшиви новини“, произведени от западната пропагандна машина.

Междувременно стана ясно, че френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц са обсъдили ситуацията в Украйна с руския президент Владимир Путин.

Макрон и Шолц отново са призовали руския президент да се съгласи на примирие и да седне на масата за преговори, съобщи говорителят на германския канцлер. Според съобщението на Елисейския дворец тримата са се договорили да подържат тесен контакт през следващите дни.Мевлют Чавушоглу (вдясно) с Дмитро Кулеба,10 март 2022 г./ЕПА/БГНЕСМевлют Чавушоглу (вдясно) с Дмитро Кулеба,10 март 2022 г./ЕПА/БГНЕС

Украинският външен министър заяви още:

„Казах, че мога да се обадя на моя президент, на моя премиер, на моя главнокомандващ и ви давам 100% уверение, че те ще дадат всички гаранции, че хуманитарните коридори ще бъдат спазвани. Можете ли да направи същото? Можете ли да се обадите, със сигурност имате телефоните им. Той не отговори. Все още се надявам, че от хуманитарна гледна точка той ще продължи разговора като предаде това на хората, които вземат решения“.

Кулеба посочи, че въпреки липсата на напредък е готов да се срещне отново с руския си колега в същия формат.

„Готов съм да се срещнем отново в този формат. Ако има перспективи за съществена дискусия и за търсене на решения”, каза Кулеба на пресконференцията. Той също така определи срещата като „трудна“, защото руската страна „следва традиционните си наративи за Украйна“.

По думите на Кулеба той е акцентирал по време на срещата с Лавров върху настоящата ситуация в Мариупол и хуманитарната ситуация в града. Той е повдигнал и въпроса за прекратяването на огъня, като подчерта, че двете страни са се съгласили да се срещнат отново.

Руският министър на външните работи обяви, че нищо не може да замести преговорите. Лавров добави, че тези, които пращат оръжие, трябва да знаят, че ще носят отговорност за това. Разговорите се въртели предимно около хуманитарни въпроси, включително коридорите за евакуация, допълни той.Турският външен министър Мевлют Чавушоглу с руския си колега Сергей Лавров, 10 март 2022 г./ЕПА/БГНЕСТурският външен министър Мевлют Чавушоглу с руския си колега Сергей Лавров, 10 март 2022 г./ЕПА/БГНЕС

По време на пресконференцията след срещата Лавров обвини Запада, че разпространява невярна информация за намесата на Москва в Украйна, като добави, че предполагаемата бомбардировка на болница в Мариупол е оправдана с факта, че това е база на украинска военна част. В отговор на въпрос относно възможността за прекратяване на огъня, Лавров накратко заяви, че неговата делегация „е напомнила“ на другата страна за условията на Русия.

Руският дипломат също така се ангажира, че Москва ще се опита да намали степента на зависимостта си от западните икономики в бъдеще.Преди това турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу имаше среща с двамата поотделно.

Това бе първата среща на високо ниво между двете правителства от началото на войната на 24 февруари.

Преди срещата министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че няма високи очаквания.

„Честно казано, очакванията ми са ниски“, каза Кулеба при пристигането си на конференция на външни министри в Анталия.

Украйна иска прекратяване на огъня, изтегляне на Русия от украинската територия и хуманитарна помощ за цивилни. Москва пък настоява Украйна да се ангажира с неутралитет, да се откаже от членството в НАТО и да признае независимостта на териториите на Донбас, както и признаването на Крим за руски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече