14-и ден от войната в Украйна: Русия забавя офанзивата

0

14-и ден продължава пълномащабната руска инвазия в Украйна. Тази сутрин сирени за въздушно нападение прозвучаха в редица украински градове. Русия обяви нов режим на тишина в Украйна, за да може да се извърши евакуация на мирното население от градовете – Мариупол, Суми, Харков, Чернигов и Киев. Очаква се прекратяването на огъня да продължи от 9 до 21 часа местно време. 

Сирените за въздушно нападение прозвучаха в украинските градове Киев, Чернигов, Лубни, Полтава и Василков, съобщават няколко украински медии. По-рано имаше съобщения за експлозии в Киев. Москва обяви ново хуманитарно прекратяване на огъня, за да позволи на цивилните граждани в атакуваните градове да избягат. Коридорите отново ще бъдат създадени за Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол в 9.00 часа местно време.

Вчера представители на Украйна заявиха, че са успели да евакуират 5000 души от Суми – първата успешна масова евакуация. Междувременно областният управител на Суми Дмитро Живицки съобщи, че Русия е бомбардирала тази нощ жилищен район в североизточната част на града и описва инцидента като „масово убийство“. Загинали са 22 души, сред които три деца. Шест къщи са били напълно унищожени, а около 20 частично.

Продължават боевете на север и северозапад от украинската столица.

ООН съобщи, че два милиона украинци вече са избягали от страната след нахлуването на Русия. Според данни на британската неправителствена организация „Спасете децата“ около 800 000 от бежанците са деца.

Снощи украинският президент Володимир Зеленски направи безпрецедентно обръщение към британските депутати в Камарата на общините. Той призова депутатите да наложат още санкции на Русия заради инвазията в страната му. За тази сутрин Русия обяви нов режим на тишина в Украйна, за да може да се извърши евакуация на мирното население от градовете – Мариупол, Суми, Харков, Чернигов и Киев.

В изявлението си пред британските депутати Зеленски подчерта, че „ние няма да се предадем и няма да загубим“. Той припомни думите на Уинстън Чърчил като каза:

„Ще се бием в горите, по бреговете, по улиците, ще продължим да се борим за нашата земя, каквато и да е цената“.

Зеленски изказа своята благодарност към британския премиер Борис Джонсън за действията му във връзка с кризата в Украйна. Малко по-рано Великобритания обяви, че постепенно ще прекрати вноса на руски петрол до края на 2022 г.

Междувременно американският президент Джо Байдън потвърди пълната забрана за внос на руски петрол, втечнен природен газ и въглища, като ходът му цели да нанесе „мощен удар“ на Путин. ЕС също направи стъпки към намаляване на зависимостта на континента от руския газ.

От своя страна руският президент Владимир Путин нареди ограничения във вноса и износа на продукти от страната. Предстои да се уточни кои стоки и държави ще бъдат обхванати от забраната.

Украинските военни съобщиха, че през последните 24 часа „противникът е забавил темпото на настъпателната си операция, прибягва предимно до ракетни и бомбени удари по цивилна инфраструктура“.

В изявление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна се казва, че Русия продължава да се фокусира върху обкръжаването и превземането на градовете Киев, Суми, Харков, Мариупол, Николаев и Чернигов, както и върху създаването на сухопътен коридор между Русия и анексирания полуостров Крим.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече