Държавата ще изкупи над 1 млн. т зърно, Нинова – цена от 5 лв. за олиото е спекула

0

Държавата ще изкупи за своя резерв над 1 милион тона пшеница, слънчоглед и царевица, което ще бъдат добавени към наличните над 300 хиляди тона. Правителството обеща и действия срещу спекула с цената на олиото.

1,1 млрд. лв. осигурява правителството към бюджета на Министерство на земеделието, за да се изкупи още 1,1 млн. тона пшеница и суровина за фуражи, стана ясно след правителственото заседание. България разполага в момента с 3 млн. тона зърно.

Министърът на земеделието Иван Иванов заяви:

„1,1 милиарда лева абсолютно на пазарен принцип през Софийска стокова борса, както се купува нормално и продава зърно. Такъв тип стоки ще бъдат пуснати съответните параметри, по които държавата ще изкупува зърното на пазарен принцип и ще имат възможност да кандидатстват самите производители и търговци, които, по наши данни, в момента съхраняват и са собственици на по-голямата част, почти на 2/3 от зърното в България е собственост на търговци“.

Междувременно стана ясно, че Комисията за защита на потребителите започва веднага масирани проверки в складове на производители и по борсите заради наблюдавана спекула с цените на олиото, обяви вицепремиерът Корнелия Нинова:

„Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена на литър олио е 2 лв. Собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количества в складове, във фабрики, в очакване да се вдигне цената. Няма да позволим, малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българския народ и на повишаването на цените“.

В държавата има достатъчно количество слънчогледово зърно – 1,5 млн. тона, и това, че спира износът от Русия и Украйна, не е основание за повишаване на производствените цени на олиото, каза още Нинова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече