Атанасов: Службите докладваха, че не се очаква мащабен конфликт в Украйна

0

Българските спецслужби трябва да бъда стабилизирани и да работят ефективно, заявиха от „Демократична България“. Коалиционните партньори изразиха притеснения, че службите не разполагат с надеждна информация и това затруднява правителството да работи максимално добре.

За да взимат правилни решения, кабинетът и институциите трябва да получават надеждна информация от службите, а според съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов ситуацията в Украйна е била подценена. Той цитира част от изводите, които спецслужбите са представили по време на закритото заседание в парламента преди седмици:

„Нашите прогнози са, че в краткосрочен план не следва да се очаква мащабен военен конфликт…Мащабна руска офанзива срещу Украйна е нереалистична в следващите месеци…Пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква. И на последно място – една от службите заяви, че не споделя оценките за мащабна бежанска вълна“.

„Това поставя ред въпроси“, каза Атанасов като например дали българските служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници на информация, или това, което са отчели пред Народното събрание, е било подвеждащо.

„Очакваме промяна в интензивността на работа на нашите служби и отново повтарям, че по реда на парламентарния контрол от ДБ ще направим всичко необходимо да изясним какви са способностите на службите и дали наистина те могат осигуряват висшето държавно ръководство с надеждна информация“, каза Атанасов.

Той допълни, че дясната коалиция няма намерение да разклаща службите и да иска оставки – поне засега.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече