Евродирективата за бежанците ще бъде публикувана до дни в официалния вестник на ЕС

0

Евродирективата за временна закрила на бежанците от Украйна ще бъде публикувана до дни в официалния вестник на Европейския съюз. За първи път ще се задейства механизмът, за да се помогне на бягащите от войната, като се уреди временен престой, достъп до трудовия пазар, социалните услуги, образование и здравеопазване. Затова е много важно хората, които идват у нас да имат статут на бежанци, коментира пред БНР заместник-социалният министър Иван Кръстев.

Вече има запитвания от украински граждани предимно от региона на Варна за условията за работа у нас. По-активен е бизнесът от всички сектори на икономиката, който обявява свободни позиции. Кметове също отправят запитвания дали могат да наемат бежанци. След придобиване на статут украинските граждани ще могат да се наемат и по програми за субсидирана заетост, които се ползват от работодателите. Социалната ни система вече работи и е готова да поеме потока от бягащите от войната.

Обмислят се и социални мерки: „Към настоящия момент се правят оценки по отношение на необходимостта от конкретно финансово подпомагане на лицата и семействата, които са в страната. Истината е, че те биха имали достъп включително и до право на еднократна помощ в случаите, когато това е небходимо след оценка на техните потребности, както и се обсъжда в рамките на правителството възможност за целева подкрепа с решение на Министерския съвет“ – каза заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече