В Австрия отпаднаха почти всички COVID ограничения

0

От днес в Австрия отпадат почти всички мерки срещу COVID-19. Маските остават задължителни на определени места. Изключение прави Виена, където мерките са по-строги.

За целта в четвъртък беше приета наредба, озаглавена „Наредба за базовите мерки срещу Ковид 19“. Премахва се изискването за зелен сертификат или тест при посещение на заведение за хранене или масово културно или спортно мероприятие. Отпада вечерният час, нощните заведения отварят врати.

Австрийското правителство и Държавната организация за координиране на кризата обосновават решението със стабилното положение в интензивните отделения въпреки задържащия се висок брой новозаразени. Новоназначеният министър на здравеопазването Йоханес Раух, който в началото на седмицата ще положи клетва пред президента на републиката, заяви в първи изявления за пресата, че не желае да обяви прибързано пандемията за приключила. Той посочи като свой приоритет подготовката за следващия COVID сезон.

Маските остават задължителни в магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, бензиностанциите, автомобилните работилници, в институциите с достъп на посетители – на важните за  запазване на обществения живот места. Маските са задължителни в обществения транспорт, в такситата и при превозване на ученици,  но се премахват в лифтовете, излетните кораби и туристическите автобуси.

Експерти подложиха на критика решението за премахване на маските на обществени места, тъй като актуално проучване на международен екип с австрийско участие доказва ефикасността на маските ФФП2 срещу разпространяване на заразата. Специални са мерките в здравните заведения и в старческите домове. Посетителите трябва да притежават зелен сертификат или валиден тест и да носят маски. Същите правила важат и за персонала.

Изброените мерки не са валидни за Виена, която остава с по-строги изисквания. Достъп до заведенията за хранене във Виена имат единствено гражданите със зелен сертификат, маските са задължителни в цялата търговска мрежа. 

Наредбата е в сила до 30 юни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече