Енергийният министър отхвърли твърденията на ГЕРБ за ощетяване на държавата от борсова сделка с газ

0

Министърът на енергетиката Александър Николов отхвърли твърденията на партия ГЕРБ, че държавата е ощетена от нова сделка с природен газ на борсата.

По-рано днес депутата от ГЕРБ Делян Добрев сделката е сключена ден след началото на руската инвазия в Украйна:

„22 часа след като започнаха да падат бомбите, на нашата газова борса между 02.00 и 03.00 часа в рамките на секунди се подаде газ на половин цена. 4000 мегаватчаса е количеството. Разликата в цената е половин милон лева“.

Продажба на природен газ няма, има покупка, отговори министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството.

„Булгартрансгаз“ е купувач. Цената е приблизително 50% по-ниска. Да, така е. „Булгартрансгаз“ ползва на собственото дружество и на енергийната система е закупила по-евтино. Ако това се беше случило последните десет години, сигурно нямаше да има такава задлъжнялост БЕХ и цялата енергийна система“.

Министърът уточни, че „Булгартрансгаз“ има необходимост от количества природен газ, които се изразходват за технологични нужди. Закупените количества от „Булгартрансгаз“ се съхраняват в газохранилището в Чирен, като всеки ден се добива необходимата част от тях за осъществяване на пренос в България и извън страната.

С цел запазване на максимални количества в Чирен „Булгартрансгаз“ ежедневно търси максимални количества природен газ на допустими и приемливи цени. Такъв е случаят от 24 февруари 2022 г., коментира Николов. Той посочи, че средната цена на природния газ за февруари е 151,89 лева. Закупените от „Булгартрансгаз“ количества са на цена от 120 лева на мегаватчас – с 32 лева по-ниска от средната цена.

„Покупка на по-ниска цена. Само бившият премиер може да ми дефинира къде има корупционна практика в тази дейност, както и бившият енергиен министър“, коментира Николов.

Той добави, че средната цена за газовия ден 24 февруари 2022 г. до закупуването на съответните количества е 233 лева за мегаватчас, като закупеното количество от „Булгартрансгаз“ е със 113 лева по-ниска цена. „Това е с 48 процента по-ниска цена, която плаща Булгартрансгаз за количества, които са в българската система“, изтъкна Николов.

Най-високата цена на този ден е 255 лева за мегаватчас – със 135 лева над реализираната сделка от „Булгартрансгаз“. Най-ниската цена, която е постигната през същия ден, преди сделките на „Булгартрансгаз“, е 216 лева – това с 96 лева по-висока от цената на придобиване от оператора, заяви Николов. Той обърна внимание, че сделките са сключени с повече от един контрагент.

По отношение на газовите доставки от „Газпром експорт“ за България, министър Николов съобщи, че към момента те са регулярни и без смущения. Плащанията към руския доставчик за м. март са направени. Въпреки това, Министерството на енергетиката е предприело поредица от стъпки, които да гарантират сигурността на снабдяването. От средата на месец февруари е ограничен до минимум или преустановен (когато е възможно) добивът от ПГХ Чирен. При наличие на излишъци, те се нагнетяват в хранилището.

„Булгаргаз“ е отправил запитване към различни контрагенти за евентуални доставки на втечнен природен газ през м. март. Изследва се консумацията на природен газ и в съседните държави, така че да бъдат планирани по-високи обеми на покупките на втечнен природен газ, което ще осигури по-добри цени. Водят се разговори с Азербайджан за възможностите за изпълнение в цялост на договора за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ, както и за евентуални допълнителни количества, отбеляза енергийният министър. На базата на взетите мерки енергийният министър заключи, че потреблението в предстоящите месеци е гарантирано и няма необходимост от допълнително поскъпване на газа.

Коментирайки опашките по бензиностанциите в сряда, министър Николов отбеляза:

„На 2 и 3 март общият размер количества, които са закупени от бензиностанциите в България е над четири пъти над средния размер. Както всички видяхте, тези количества бяха налични. Не знам верига бензиностанции, която да е спряла да работи. Рафинерията е доставила заявените количества. Ако имаше някакъв проблем, това нямаше да се случи. Ще има негативен ефект, който е свързан с изцяло европейски и геополитически контекст“.

Според енергийния министър отварянето на държавния резерв за горива няма да успокои цените на горивата.

Планираните количества на рафинерията за март 2021 г. за дизел са били 210 млн. литра, докато през този месец са 243 млн. литра, посочи министърът. „Никакъв недостиг към момента няма“, изтъкна той. По думите му същото важи и за бензина. Рафинерията е доставила заявените количества, изтъкна той. Според Николов цената на рафинерията към бензиностанциите не е повишена. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече