НАП събра близо 4 млрд. лева посрочени задължения

0

Близо 4 млрд, лева просрочени задължения са събрали публичните изпълнители на Националната агенция за приходите през изминалата година,  съобщиха от НАП. 

Това е с над 200 млн. лв. повече в сравнение с 2020 г. Наблюдава се ръст на събраните суми за погасяване както на задължения, възникнали през годината, така и за по-стари.

Общо подобрение на събираемостта, отчитат още от приходната агенция, като съобщават, че

близо 98 % от всички новодекларирани за внасяне данъци

и осигуровки през 2021 г. са били заплатени в рамките на годината. По-високата събираемост се дължи на проактивната комуникация и партньорския подход, прилаган от НАП, включително и ранно уведомяване на задължените лица, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове. Приходната агенция напомня за непогасени задължения чрез изпращането на електронни писма, в телефонни разговори или в лични срещи с публични изпълнители на НАП. 

Статистиката сочи още, че максимум в 3-месечен срок, след като получат електронно уведомително съобщение или е проведен телефонен разговор,

над 45 % от лицата погасяват изцяло задълженията си,

а общият размер на дълга им намалява с 68 % .

След проведени срещи с териториални директори на НАП, близо 900 задължени лица са намалили дълга си към бюджета с над 320 млн. лв., а 157 от тях са погасили изцяло задълженията си на стойност 110 млн. лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече