Парламентът прие бюджета на ВСС

0

Парламентът прие на второ четене бюджета на Висшия съдебен съвет. Гласуването е в рамките на работата на Народното събрание по държавния бюджет, като късно снощи бе приета приходната и разходната му част. В момента народните представители работят по разпределението на средствата между отделните институции, но трудно събират кворум за решенията си.


Най-спорната точка по парите за правосъдната система бе намаляването на първоначално предложената сума с 20 милиона лева, за да бъдат насочени към Българската академия на науките. Промяната е между двете четения, а в текста конкретно е посочено, че парите се вземат от прокуратурата. Според опозиционните партии причината е „фиксация върху главния прокурор“.  „С днешния бюджет на съдебната власт ние виждаме една наказателна операция на изпълнителната власт към една част от съдебната власт“, заяви Йордан Цонев от ДПСЯвор Божанков от БСП видя „неразбиране на ситуацията“ и подчерта, че когато има общо съгласие да се увеличи субсидията на БАН, трябва да се намери източник за тази сума:“Стане ли дума за главния прокурор Гешев в една и съща поредност ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ в тръс излизат на трибуната да бранят прокуратурата и главния прокурор. За ГЕРБ и ДПС това е норма. Свикнали сме, че сте чувствителни на тая тема. „Възраждане“ ни изненадаха обаче, за пореден път“.Министър Надежда Йорданова отхвърли обвинението на опозицията и припомни, че прокуратурата вече има по-малко функции заради преместването на Бюрото за защита на свидетели:


„Ние не говорим за намаляване на бюджета на съдебната власт, нито за бюджета на прокуратурата. Говорим за увеличаване на бюджета на съдебната власт и бюджета на прокуратурата“, каза министър Йорданова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече