Рекордно нарастване на инфлацията в еврозоната през януари с 5,1% и в ЕС с 5,6%

0

Инфлацията в еврозоната се ускори през януари до рекордните 5,1% спрямо същия месец година по-рано, като тя остава над два пъти по-висока от целевото ниво на Европейската централна банка за инфлация около 2 на сто, показват неревизираните окончателни данни на Евростат.

На месечна база индексът на производствени цени (CPI) в еврозоната нарасна през януари с 0,3% спрямо декември 2021 г., когато се повиши с 0,4%.

Потребителската инфлация на годишна база се ускори в началото на 2022 г. до 5,1% от 5,0% през декември 2021 г., като това е ново рекордно повишение на индекса CPI в рамките на еврозоната.

В същото време инфлацията в целия Европейски съюз се повиши през януари с 5,6% след растеж с 5,3% през декември, като само в рамките на месец потребителските цени се повишиха с 0,5 на сто.

Графики на потребителските цени в ЕС и еврозоната (г./г.)

Отново най-голям принос за ускоряващата се инфлация в еврозоната допринесоха все по-силно нарастващите енергийни цени, като през януари те се повишиха с 6,2% спрямо декември, а на годишна база скочиха с 28,8% след повишение с 25,9% през декември.

В същото време цените на неенергийните индустриални стоки се понижиха с 2,2% спрямо декември и нараснаха спрямо година по-рано с 2,1% след повишение с 2,9% в края на 2021 г., докато цените на храните, алкохола и тютюна се повишиха с 1,1% на месечна база и с 3,6% спрямо година по-рано (след повишение с 3,2% през декември), а цените на услугите се понижиха с 0,1% на месечна база и нараснаха спрямо година по-рано с 2,3% след растеж с 2,4% в края на 2021 г.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната обаче се понижи през януари с 0,9% спрямо декември и се забави на годишна база до 2,3% от 2,6% през декември.

Най-висока инфлация на годишна база през януари беше отчетна в Литва (повишение с цели 12,3%), следвана от Естония (с 11,0%) и Чехия (с 8,8%), докато най-ниската инфлация беше отчетена във Франция (от 3,3%, следвана от Португалия (3,4%) и Швеция (3,95).

Според данните на Евростат хармонизираната потребителска инфлация в България през януари нарасна с 1,2% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 7,7% от 6,6% през декември, потвърждавайки данните на НСИ от по-рано този месец.По този начин инфлацията в нашата страна е над средната за ЕС, като други шест държави членки на съюза отчетоха по-силен ръст на цените през декември 2021 г. от този в България.

Инфлация в ЕС (г./г.) през декември за отделните държави членки

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече