Пуснаха изискванията към новата система за електронна идентификация

0

Министерство на електронното управление пусна за обсъждане изискванията за изграждане на новата система за електронна идентификация.

Според министър Божидар Божанов сегашните методи за идентификация, като електронен подпис, ПИК на НАП и ПИН, няма да отпаднат, но ще бъдат постепенно заместени.

Остава изискването за първоначалната регистрация. Предвидено е тя да става чрез вече съществуващите методи на електронен подпис, код, издаден от НАП или от НОИ. Снимането на личната карта и международния паспорт, защото има чип, са два от новите начини.

За повече сигурност може да има нужда от отговор на въпроси, които само държавата има, но не са публично достъпни или моментна снимка от камерата на телефона, обяснява министърът в блога си.

Божанов посочва, че по-сигурният метод на регистрация ще даде достъп до повече услуги с повече чувствителни данни.

Министърът очаква в бъдеще чипът в личната карта също да се ползва за това.

Подписването на заявлението може да става с повторно потвърждение през мобилния телефон. Като за него може да се получи и специално съобщение за потвърждение, или QR код. SMS кодовете не се считат за сигурни и затова ги няма в изискванията. Срокът за обсъждането им е две седмици.

Министър Божидар Божанов обеща прозрачност на всички етапи от изграждането на новата система.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече