Откриха нов паметник на Левски в кюстендилското село Николичевци

0

С нов паметник, открит с водосвет в близкото с. Николичевци, и с поклонение пред бюста на Апостола в центъра на областния град кюстендилци отбелязаха 149 години от гибелта на Васил Левски.

Група от града замина и за Босилеград, Сърбия, за да отдаде почит на Апостола.

Новият паметник в близкото с. Николичевци, 2-метрова композиция дарение от каменоделеца и общински съветник в София Димитър Антов, беше открит с водосвет.

Цялото село дойде за откриването, а кметицата четвърти мандат Спаска Методиева се разплака от вълнение. Три години чакахме този миг, отбеляза тя.

Кметът на Кюстендил  Петър Паунов, хора от общинската администрация, от областната управа, депутати, представители на партийни и обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред бюста на Левски на Ларгото в центъра на Кюстендил.

Съизмерим ли е Левски с днешното съвремие, историкът доц. д-р Ангел Джонев:

„Апостола продължава да дава своя пример, но иска и последователи. Последователи в своето дело. Това, което е регистрирано в историческите източници, освен от неговото време и от неговата ръка, това завещание, има още много параграфи за изпълнение за постигане на идеалите, които са заложени там, затова търси последователи“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече