Ваня Григорова: Бюджетът продължава да държи входа на НОИ заключен

0

Не може да се каже, че Бюджет 2022 е революционно ляв или социален. Прави някакви стъпки, които не се очакваше да бъдат направени, ако ГЕРБ беше на власт. Има полезни неща, които са записани – като увеличаването на минималното обезщетение за безработица, на майчинството. Но стъпките са толкова минимални, че не може да се твърди сериозно, че това е особено социален бюджет, а и предвид нарастващата инфлация“. 

Това каза пред БНР икономическият съветник към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. 

Според нея в бюджета липсва увеличение на заплатите в публичния сектор

„Добри намерения е имало и през предходните години, но са потъвали. Намерението за инвестиции е добро и правилно, въпросът е как инвестициите ще бъдат изпълнени, за да постигнем положителен ефект. Имаме гарантирана актуализация на бюджета в средата на годината и в момента виждаме междинна ситуация, а след три месеца ще говорим за съвсем различни параметри. Когато говорим за инвестиции, които трябва да се разпрострат в рамките на цялата година, а след това имаме актуализация, то няма как да предположим каква част от тези инвестиции ще бъдат реализирани„. 

В предаването „12+3“ Григорова допълни: 

„Реформата в пенсионната система не си представям как би могла да се случи така, че да удовлетвори българския пенсионер. Както и да си играем със средствата, които постъпват в НОИ, няма как те да станат повече. Бюджетът продължава да държи входа на НОИ заключен, тоест, по-малко средства се събират във фондовете на НОИ и не съответстват на нарасналите доходи сега. След като изземаме малка част от доходите, няма как да преразпределяме по-голяма част през пенсиите. Не спираме да говорим за справедливостта, за пенсионната формула, но никога не казваме, че всъщност липсата на пари е това, което ограничава нарастването на пенсиите„. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече