ЕК е получила българския план за възстановяване, засега без оценка

0

Искането на България за удължаване на срока за оценка на нейния план за възстановяване и развитие с още един месец е получено в Европейската комисия, а отговор ще бъде даден скоро. Това каза за „Хоризонт“ източник от Комисията. 

От Комисията припомниха, че планът е внесен на 15 октомври, като отсрочка е правена два пъти. Втората отсрочка изтича днес. От ЕК отказват да дадат предварителна оценка по корекциите на плана на този етап и само добавят, че са решени да действат възможно най-бързо и ще останат в диалог с българските власти.

Преди около 10 дни премиерът Кирил Петков обяви пред Народното събрание, че в Комисията е изпратен нов вариант на плана и уточни, че в него са ревизирани секторни политики в енергетиката заради зависимости, свързани с доставките на газ и напрежението между Русия и Украйна.

В началото на декември вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов съобщи, че Комисията има 43 забележки по документа, две от които сериозни. Той поясни, че те са свързани с енергетиката и върховенството на закона.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече