Костов хвали Промяната: Няма го мутренският жаргон и бабаитското поведение

0

Бившият премиер Иван Костов е с положително впечатление от първоначалната работа на правителството с министър-председател Кирил Петков. Пред „Дарик радио“ той открои новия стил в политическия живот, зададен от коалицията, сформирала правителство с мандата на „Продължаваме промяната“.

„Полека-лека като че ли нещо се променя. Виждам положителна промяна, говоренето на тези хора е друго в сравнение с това, на което бяхме свикнали 12 години. Не е езикът на улицата, не е мутренският жаргон, не е бабаитско поведение. Може да правят грешки в очите на техни критици, но езикът, думите, поведението, смисълът е друг. Може някой да не е съгласен с Петков, но той непрекъснато застава и говори със съдържателни слова, не ни праща в уличен сленг да се чудим какво да мислим. Думите му са ясни, прости“, каза Костов.

Костов посочи и несъгласия с думи или действия на Петков. Според него премиерът не е прав, твърдейки, че всички го атакуват, а това показвало, че е на прав път.

„Не е точно така. Когато го атакува неговата опозиция, тогава е на прав път, но ако го атакуват негови съмишленици – хора, които милеят и са гласували за него, е съвсем друго. Трябва да може да направи тази разлика. Не всяка атака е доказателство, че си на прав път“, каза премиерът в периода 1997 – 2001 г.

Според бившия лидер на ДСБ премиерът и шефката на кабинета му Лена Бориславова не е трябвало да правят списъци с хора, които са в основата на корупцията в страната. През тази седмица Петков предостави списъка на прокуратурата, а днес информира, че в него е и главният прокурор Иван Гешев, без да го споменава поименно.

„Трябва да се мисли един-два хода напред. Добре, казваш тези неща и какво ще се случи? Много лесно беше да се предвиди какъв ще е отговорът на прокуратурата. Така колелото отново се затвори в изпълнителната власт, сега вече с активна позиция на прокуратурата. Какво ще стане в следващия ход – МВР сега трябва да отговори има ли данни и защо ги е крило, ако има данни, защо не е работило по тях, защо е оставило да изстинат следите, ако е така. Всички минуси отиват в изпълнителната власт отново. Всички ще повтарят това, забравяйки нещо много важно, прокуратурата има разследващи функции по Конституция, тя е разследващ орган, управлява разследването, следователите. Вината пак е в прокуратурата, но това ще е в очите на малцина просветени, които познават Конституцията“, каза Костов.

„Ново искане за отстраняване на Гешев ще разобличи този ВСС“

Костов е убеден, че решението на Конституционния съд, според което министърът на правосъдието може да поиска започване на процедура във Висшия съдебен съвет за отстраняване на един от „тримата големи“ в съдебната власт, не разчиства пътя за махането на Иван Гешев. През лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов сезира съда, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането му за отстраняване на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев.

„Конституционният съд се намеси така, че показа, че Висшият съдебен съвет е или некомпетентен, или много зловреден орган в страната. Ако дори един от конституционните съдии беше с различна теза, ВСС щеше да има алиби за тълкуването си. Цялото това мнозинство в съдебния съвет или фундаментално не познава закона на страната, или са зловредни и са част от някаква организирана група, която защитава определено статукво. Залагам по-скоро на второто, не мога да допусна до такава степен да не познават Конституцията, макар да не го изключвам съвсем. На практика решението казва, че ВСС противоконституционно препятства работата на правосъдния министър“, каза Костов.

Според него ако правосъдният министър Надежда Йорданова поиска процедура за освобождаване на Иван Гешев, тя е обречена, щом е в ръцете на този ВСС и изглежда по-благоразумно такава да бъде внесена при следващ негов състав. Въпреки това Костов смята, че Йорданова „ще направи добре“, ако внесе сега искане, защото ВСС ще „затъне в процедура и отлагане“, което ще го разобличи още по-силно. След такова разобличаване следващият състав на ВСС трябва да освободи настоящото мнозинство в него като магистрати.

„Кой в България, който знае, че има Конституция и е била нарушена, ще вземе за чиста монета каквото и да било становище на мнозинството на ВСС? Аз например просто няма да повярвам, каквото и да кажат. Следващият ВСС трябва да разгледа положението на всички тях като хора, навредили тежко на авторитета на съдебната власт и имат ли право да са магистрати в бъдеще“, обобщи Костов.

По думите му министърът на правосъдието Надежда Йорданова е консистентен и смислен човек.

„Тя очевидно има достатъчно човешки качества – смелост, решителност, рефлективен, бърз ум, знае какво прави, предполагам, че ще избере второто и ще внесе искането за освобождаване на Гешев.

Според Костов главният прокурор Гешев и председателстващият до края на февруари Антикорупционната комисия Сотир Цацаров са смешни в очите на хората с взаимните си проверки.

„Ако знаят колко са нелепи, ако могат да се погледнат за миг отстрани. Да разберат колко далеч са от реалния свят. Как им се е привидяло нещо, виждало им се е в продължение на годините като правилно и продължават да си мислят, че са там, ама светът е друг и се променя. Цялата човешка природа на нормалните хора е да се адаптират към променените условия. Тези хора не могат да се адаптират, да се свържат към реалността“, каза Костов.

Накрая на разговора Костов коментира и настоящите повишени цени на газа и електроенергията.

„Внесена отвън инфлация и причинен от руската политика скок на енергийните цени в цяла Европа. Путин е този, който вдигна цените на електроенергията, ограничавайки продажбите на газ в сегмента ден напред на борсите, отказвайки да продава газ извън дългосрочните договори, прибирайки част от газа, увеличавайки цените на суровия петрол, изостряйки кризата с Украйна. Това е работа на Кремъл. Закъсняло сурвакане на Путин“, каза Костов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече