Путин: Диалогът не е приключил

0

Диалогът със Съединените щати и НАТО по гаранциите за сигурностне е приключил. Това заяви руският президент Владимир Путин след петчасови преговори снощи в Кремъл с френския му колега Еманюел Макрон. 

Русия ще формулира позицията си по получените от Съединените щати и НАТО отговори на първоначалните си предложения за взаимни гаранции за сигурност и ще я изпрати скоро във Вашингтон и Брюксел, каза Владимир Путин по време на обща пресконференция с Макрон. 

„Там наистина има неща, които могат да се обсъждат. Вярно е, че имат второстепенен характер, но все пак“.

Путин предупреди, че ако Украйна бъде приета в Алианса, то може да се опита да си върне Крим с военни средства и тогава европейските НАТО-вски държави ще се окажат въвлечени в конфликт с Русия по силата на член 5 от Вашингтонския договор:

„Ще възникне военна конфронтация между Русия и НАТО. Попитах на пресконференцията миналия път: Нима ще воюваме с НАТО? Искам да попитам и вас. Въпросът има и втора част. Искате ли да воювате с Русия?“.

И двамата лидери се обявиха за продължаване на работата на нормандския формат с цел пълно прилагане на минските споразумения.

Президентът на Франция заяви на свой ред, че “политиката на отворени врати” е от екзистенциално значение за НАТО. 

Тази сутрин Макрон замина за Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски, след което ще разговаря по телефона с Владимир Путин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече