Правителството обмисля ребалансиране на клиничните пътеки и постепенното им отпадане

0

Правителството обмисля нова оценка на клиничните пътеки с цел да бъдат по-балансирани. Планира се и те постепенно да отпаднат като начин за остойностяване на услугите в здравната система.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев на заседанието на бюджетната парламентарна комисия, където на първо четене беше приет бюджетът на Здравната каса (НЗОК) за настоящата година.

Реформата ще става поетапно, за да не „избухне“ финансово системата, уточни министър Василев.

Според Асен Василев клиничните пътеки са остарял вариант за финансиране в здравната система:

„Поне на първо време най-вероятно трябва да има ребалансиране, а след това да се премине към по-модерни начини на финансиране, но това, както знаете, изисква доста внимателен контрол, за да не избухне финансово цялата система“.

Бившият здравен и финансов министър Кирил Ананиев, който в момента е депутат от ГЕРБ, също призна, че клиничните пътеки са неактуален метод за финансиране

„Дори и след като се изясни и се приеме от обществеността, включително и от гилдията, промяната в модела на финансиране, е необходимо поне половин година, докато се променят всички нормативни актове. Така че, хубаво е да започне да се мисли още от днес“.

В бюджета на Здравната каса за тази година се залагат повече пари за доболнична помощ, като акцент има върху профилактиката и ранната диагностика.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече