Високи сметки за ток и парно блокират работата на социалните домове

0

Трябва да се намери начин да се облекчи положението с домовете за възрастни хора и центровете за социални услуги заради непосилните за плащане сметки за ток и парно. Те ползват промишлен ток и това надвишава многократно цената на тока за битовите потребители. Търсим вариант за промяна, която обаче да не е в противоречие с директивата, която се отнася до битовите и небитовите потребители, заради която всички те излязоха на свободния пазар“. 

Това каза пред БНР омбудсманът Диана Ковачева. 

По думите ѝ тези институции са блокирани в дейността си

„Те са получили компенсации за октомври и ноември, но сумите са недостатъчни. Нямат възможност да покриват разходите си. След януари рискуват да останат на тъмно и на студено, а и да спрат да работят, а това ще наруши правата на хората, които ползват тези услуги… Трябва да се вземат спешни мерки. Всички институции са отговорни да подкрепят хората с увреждания“. 

В предаването „12+3“ с коментар по темата се включи и Ивелина Кирилова, началник на отдел „Социални услуги и проекти“ в община Варна: 

„Заради неприетия още бюджет издръжката е за старата година, а цените са нови. Има неколкократно увеличение на цените на газта, тока, газьола. Има малка компенсация, която се отразява във фактурите на услугите, но тя е недостатъчна за това, което се изразходва в действителност. Социалните услуги са длъжни да спазват определени критерии и стандарти. Поскъпването на всички горива се отразява и на качеството на услугата, което не трябва да се допуска“. 

Според Кирилова е необходима компенсация от страна на държавата

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече