За първи път от 10 години „Александровска“ излиза на печалба

0

За първи път от 10 години насам Александровска болница приключва годината на печалба. Предварителният годишен финансов отчет към 31 декември 2021 г. показва, че финансовият резултат на Александровска болница ще е на печалба от над два млн. лева. Последната година, в която болницата е завършила на печалба, е била 2012 година. Това стана ясно от думите на директора на лечебното заведение доц. Атанас Атанасов. Той отчете финансовото състояние на лечебното заведение за времето, в което тя има ново ръководство, начело с него – от юли 2021 г. до края на годината.

Прогнозните сметки показват приключване на годината с печалба в размер на над 2 221 млн. лева приходи за болницата. Директорът на „Александровска“ обаче уточни, че при детайлното приключване на сметките е възможно сумата да е по-малка. Предварителният финансов отчет обаче ясно давал основание за по-бързо оздравяване на дружеството от прогнозираното.

Доц. Атанасов обясни, че е направен анализ, който установил почти 35 млн. лв. просрочени задължения, като и натрупана загуба в размер на близо 69 млн. лв. и тенденция към пълна декапитализация на дружеството. Основният проблем се оказали просрочените задължения на болницата към доставчици. От думите на директора стана ясно, че към края на първото тримесечие на миналата година просрочените дългове са зад над 8 млн. лв, като през следващите месеци те са нараснали с 28 млн. лв., заради неизгодни договори.
Заради дълговете, новото ръководство прави оздравителен план за дружеството, като е започната и процедура по получаване на кредит в размер на 35 млн. лв. Със заема трябва да се погасят просрочените задължения на болницата. Той е с 2,5 процента лихва и с 6 месечен гратисен период. Този договор чака одобрение от принципала- здравно министерство. „ Ако този кредит бъде одобрен, лечебното заведение няма да има просрочени задължения. По-изгодно е да получим кредита, тъй като лихвите към доставчиците са по-високи в сравнение с лихвите по кредита, обясни доц. Атанасов.

Освен това стана ясно, че сметките за ток на Александровска болница са „скочили“ три пъти през декември 2021 година спрямо предходната 2020-а. Директорът уточни, че сметката за ток през 2020 година е била 85 727 хил.лв., а за последния декември – 284 733  лв. „Това е изключителен проблем. Това, че болницата е на павилионен тип вдига допълнително разходите от загуби“, обясни доц. Атанасов. Заради високите сметки за ток се търсят варианти да се оптимизират разходите. От думите на директора стана ясно, че подкрепя идеята да има компенсаторен механизъм за лечебните заведения в тази насока. „Болниците не можем да ценеобразуваме по пазарни цени. Платените дейности са малко“, аргументира се той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече